Invalidita třetího stupně

Dobrý den pane Kráso. Prosil bych Vás o radu. Jsem výtvarník, a byl mi přiznána invalidita 3 st.  bez nároku na invalidní důchod. V prosinci 2010 jsem si přividělal na svojich pracích (obrazech), načež mi včera tj. 3.1.2010 ůřednice na sociálním odboru zdělila že mi dude odejmuta sociální dávka, a že budu dokonce muset vrátit dávky za celý ulpynulý rok 2010. Dokonce mi vytkli moje internetové stránky,které máím asi 5 týdnů,  na kterých jako invalida nesmím vydělávat!! ( http://www.zvada.cz/ ). Předem děkuji za odpověď, a přeji vše nejlepší v novém roce, hlavně zdraví. S pozdravem Zvada Boris.  
 
Zvada Boris

Vážený pane Zvado,

z Vašeho dotazu usuzuji, že se jedná o příspěvek na živobytí. Postup úřadu je v souladu s ustanovením § 22 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi.

 

Podle tohoto ustanovení je v případě, že lze důvodně předpokládat, že se jedná o přechodný stav hmotné nouze, zakotvena povinnost vrátit příspěvek nebo jeho část, pokud získaný příjem je stejný nebo vyšší než poskytnutý příspěvek na živobytí. Pokud by Váš příjem byl nižší než součet příspěvků, které Vám byly poskytnuty za rok 2010, vztahovala by se povinnost vrátit příspěvek jen na částky odpovídající výši příjmu. Povinnost vrátit příspěvek na živobytí nebo jeho část by zanikla, pokud byste do tří let od uplatnění nároku na příspěvek na živobytí nezískal očekávaný příjem. Jde o obecnou právní úpravu, která se týká všech osob.

 

S pozdravem Václav Krása