Invalidita III.stupně a práce

Dobrý den pane Kráso, obracím se na Vás s prosbou o pomoc s informacemi ve vztahu: invalidita III.stupně a možnost pracovat. Můj syn je paraplegik, se III.stupněm invalidity a rád by pracoval. Momentálně však narážíme na různé informace, že pracovat nesmí, jinak že mu bude odebrán III.stupeň. V posudku invalidity je uvedena věta "....došlo k poklesu pracovní schopnosti o 70% a není schopen výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek". Dotaz tedy zní: může syn s invaliditou III.stupně pracovat ? Pokud bude pracovat bude mu invalidita snížena ? Pokud by pracoval, ale opravdu nezvládl, bude mu invalidita III.stupně vrácena? Moc se omlouvám za tolik dotazů a předem moc děkuji za Váš čas a Vaši odpověď. S přáním příjemného dne Iva.
 
Iva

Vážená paní Ivo,

 

pokud Váš syn nemá uvedeno v rozhodnutí o přiznání ID III. stupně, že může pracovat za mimořádných podmínek, tak szutečně jeho pracovní aktivita může být pouze v rozsahu 30 %, což je zhruba 3 hodiny denně. Kdyby pracoval víc, hrozí mu skutečně snížení stupně ID.

Vzhledem k jeho zdravotnímu postižení by měl mít možnost pracovat za mimořádných podmínek. Zkuste zvážit podat žádost na OSSZ, aby jeho ID III. stupně bylo překvalifikováno tak, aby mohl pracovat za mimořádných pracovních podmínek, protože jeho stav je stabilizovaný a jeho pracovní činnost by prospěla ke zlepšení zdravotního stavu.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamy na mém webu. Děkuji