invalidita 1.st.

Dobrý den, byl mi přiznán inv.důchod 1.st.,po 3 měsíční pracovní neschopnosti,se mám vracet do práce. Zaměstnavatel se mě ptal zda ukončím pracovní poměr /když mám inv.důchod/,když jsem řekla,že nevidím důvod,požadují  po mě výpis ze zdravotní dokumentace,chtějí po mě zdravotní prohlídku před nástupem do práce /důvodem je prý dlouhodobá PN/.Mají na to vůbec právo? Když mě odmítnou dále zaměstnávat mám nárok na otstupné?
 
Lada

Vážená paní Lado,

podle zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, má právo zaměstnavatel, v případu, který popisujete, právo na Vás požadovat preventivní prohlídku, zda vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu můžete vykonávat konkrétní práci. Prohlídku by Vám měl proplatit. Pokud byste nesplňovala zdravotní podmínky k výkonu práce, měl by Vám zaměstnavatel nabídnout jiný druh práce. Pokud jí nemá, může Vás propustit, a to bohužel bez odstupného.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.