inalidní důchod a sociální pojištění

Dobrý den. Mám invaliditu 1.stupně a chtěla jsem se zeptat, co mám dělat jestliže stát za mě neplatí sociální pojištění? Mám si jej platit sama a kam ty peníze mám posílat? A ještě jeden dotaz. Jestliže jsem vedená v evidenci úřadu práce musím se po přiznání důchodu z evidence odhlásit nebo můžu pracovat pouze na DPČ/DPP a být trvale v evidenci ÚP? Děkuji za odpověď a přeji hezký den S pozdravem Nováková Pavlína
 
Nováková Pavlína

Vážená paní Nováková,

pokud pobíráte ID I. stupně, tak můžete být normálně v evidenci ÚP jako uchazečka o zaměstnání a můžete také pracovat na celý úvazek v řádném pracovním poměru. Pokud jde o sociální pojištění, je to tak, že první rok evidence na ÚP je Vám doba počítána jako doba odpracovaná. Pokud je Vám více jak 55 let, tak se tato doba prodlužuje na 3 roky. Po roce pak musíte si platit sociální pojištění, nebo, pokud budete pracovat, tak samozřejmě odvádíte sociální pojištění ze svého platu.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.