ID III. stupně a zaměstnání

  Dobrý den, syn má přiznán PID dle par. 39 odst 2 c) s vyjádřením, že není schopen výdělečné činnosti za mimoř. podmínek. Hledáme možnost nějakého pracovního zařazení z důvodu sociální izolace. Na jednom diskusním fóru (Liga vozíčkářů) mi poradili, že může pracovat bez jakéhokoli omezení - i časového, že není nijak omezen, a to dokonce ani délkou pracovní doby. Máme s manželem strach, že když přesáhne jeho pracovní aktivita určitou dobu, bude mít problémy s PID, který získal po dlouhé anabázi. Jak to tedy je? Skutečně může s títmo typem PID pracovat ve stejném časovém rozsahu jako zdraví zaměstnanci, aniž by mu pak PID překvalifikovali na nižší stupeň? Díky za odpověď. Fuksová.    
 
Fuksová

Vážená paní Fuksová,

všem lidem radím, že pokud jsou příjemci PID a v rozhodnutí není uvedeno, že můžou pracovat za mimořádných podmínek, aby svoji pracovní aktivitu neměli větší nežli 3 hodiny denně. Samozřejmě, kde není žalobce, není ani soudce, ale ÚP může konstatovat, že občan je schopen práce plně, a tudíž mu může ID snížit na jiný stupeň. Proto bych na to moc nespoléhal.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.