ID A práce

Dobrý den. Pane Kráso, měla bych prosbu, vůbec nevím co mám dělat. Pobírám dlouhodobě ID, nyní pobírám 2. stupeň. Od roku 2012 jsem vedena na ÚP. Po dobu mé evidence mě nebylo nabídnuto  žádné zaměstnání a to ztoho důvodu, že mohu pracovat pouze na 4h. Mám problém i ty 4h zvládnout, což jsem zkoušela a bohužel to nedopadlo  zdrav. problémem dobře. Mám velké problémy s páteří. Mám občasné výpomoce na DPP. Chtěla jsem se zeptat, zda můžu být vyřazena na vlastní žádost z ÚP. Pak jsem se chtěla zeptat, pokud by byly dvě dohody DPP a překročila bych částku těch 4500Kč jestli bych musela platit sama zdrav.pojištění. S těma DPP bych pobírala asi tak 6500Kč měsíčně. Pak jsem se chtěla zeptat , kdyby se našlo zaměstnání denně na 2,5h jakou smlouvu bych mohla požadovat. Jsem doopravdy zoufalá. Všude nabízejí pouze brigády na DPP a na ÚP zase tlačí, že nebudu mít odpracované roky.  Předem děkuji za odpověď.
 
Lenka

Vážená paní Lenko,

při pobírání II. stupně ID jste zdravotně pojištěna, takže, pokud nemáte žádný výdělek, nemusíte platit zdravotní pojištění. problém je však v tom, že při pobírání II. stupně ID nejste sociálně pojištěna. To znamená, že i když jste zapsaná v evidenci ÚP jako uchazečka o zaměstnání, tak Vám nejsou počítány roky pro nárok na starobní důchod. Tudíž, pokud nebudete pracovat na normální pracovní poměr, tak se může stát, že při odchodu do starobního důchodu Vám zůstane, ve výši, kterou dnes pobíráte ve II. stupni ID. Při II. stupni ID není doba práce omezena 4 hodinami. Myslím si, že takto to formulované v rozhodnutí nemáte.

Při smlouvě DPP Vám není výdělek započítáván do základu pro výpočet starobního důchodu. Vy potřebujete mít minimálně DPČ a nebo řádný pracovní poměr, aby z takového příjmu bylo odváděno pojištění na zdravotní péči a sociální pojištění.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji