ID a pojištění

Pane Václave,žádám o radu.Manžel má 56 let před 4mi měsíci mu přiznali ID 1.stupně. P racovní poměr nemá rozvázán, se zaměstnavatelem je domluven , že ho bude zaměstnávat příležitostně dle jeho schopností a pracovních příležitostí, má neuropatické bolesti a nevydrží pracovat celou prac, dobu, ale na tom jsou domluveni, že může pracovat dle svých možností, jenže páce ještě pro něho nebyla a neví jak to bude mít se zdravotním a sociálním pojištěním. Na úřadu práce není evidován jelikož má zaměstnavatele.Děkuji za odpověď.
 
Helen

Vážená paní Helen,

příjemce ID I. stupně nemusí platit zdravotní pojištění, to platí za něj stát. Sociální pojištění nemusí platit. Nejsou mu však započítávány roky do nároku na starobní důchod. Pokud je však v zaměstnaneckém poměru, tak je to jedno, protože odpracovaná léta má ze zaměstnancekého poměru když pracuje příležitosně nebo si vydělá méně peněz. Upozorňuji Vás však že ze své výdělečné činnosti musí i příjemce ID I. stupně platit  sociální a zdravotní pojištění. Pokud pracujete pouze na DPP, tak Vás upozorňuji, že to není zaměstnanecký poměr a v takovém případě je dobré se přihlásit na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, protože se Vám budou počítat 3 roky evidence do nároku na starobní důchod.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.