ID. 1.Stupeň

Dobrý den, od roku 2001 jsem v ID dříve v plném a od roku 2003 v častečném. Nyní stupeň 1. Chci se zeptat bude mi vyplácen invalidní důchod i po dovršení 65 let? Na sociálním pojištění mám zaplaceno 17 let a tudíž mi nárok na výplatu starobního důchodu nebude přiznán z důvodu nezaplacení sociálního pojištěni po dobu 35 let. Pokud si tedy nezažádám o výplatu starobního důchodu, tak mi bude automaticky i po dovršení 65 let vyplácen nadále důchod invalidní ve stejné výši co pobírám dnes a nebo nebude již vyplácen žádný důchod ani invalidní a ani starobní? Děkuji předem za odpověď.
 
Ema

Vážená paní Emo,

po dovršení věku 65 let Vám nemůže být vyplácen invalidní důchod a bude Vám automaticky překlopen současný ID důchod na starobní. Sama píšete, že máte odpracováno pouze 17 let, ale pobírání ID III. stupně se počítá do náhradní doby nároku na starobní důchod. ČIli, lepší by pro Vás bylo, kdybyste splnila 35 let ještě před dovršením věku 65 let a odešla do starobního důchodu, protože tím by Vám byl proveden přepočet důchodu a určitě byste na tom vydělala, pokud nyní pracujete. 

Pokud jste natolik fit, že si myslíte, že byste mohla pracovat i po dovršení 65 let věku, tak zkuste zvážit, že byste nežádala o starobní důchod, požádala až co nejpozději, abyste neztrácela procenta. Ale to je zcela na Vašem rozhodnutí.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.