hodinová norma

Dobrý den. Mám jen jednoduchý dotaz. Mám přiznaný ČID 1.stupně. Pracuji v chráněné dílně. Přešli jsme na novou výrobu, kde je nám stanovena povinná hodinová norma výroby. Vedoucí nás přirovnává k pracovníkům bez postižení a jestliže nebudeme plnit stanovenou normu, budeme prý muset skončit. Má na toto právní nárok?  Děkuji za odpověď.
 
Hana Makovcová

Vážená paní Makovcová,

pokud jde o vymezené chráněné pracoviště, kde pracují lidé, kteří pobírají nějaký stupeň ID, tak zaměstnavatel žádá o příspěvek na mzdy pracovníků se ZP. tento příspěvek na mzdu dostává právě proto, že tito lidé mají nižší produktivitu práce, protože nemůže zaměstnavatel uplatňovat stejnou normu pro tyto lidi.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.