dotaz: Renta a zaměstnání

Dobrý den, prosím o odpověď, zda může invalidní důchodce(horník), pobírající rentu pro chorobu z povolání, pracovat. Znám případ, kdy je tento člověk zaměstnán načerno ve stavební firmě, přesto pobírá veškeré výhody . Děkuji, čtenářka Věra
 
V?ra

Vážená paní Věro,

příjemce ID, který pobírá rentu může pracovvat. Problém je v tom, že pokud má oficiální pracovní poměr, je mu o výdělek snížena výše vyplácené renty. Pokud někdo pracuje "na černo", jedná se o podvod a může o rentu přijít a také jej může postihnout sankce za neplacené pojištění a daně. Pokud nemáte v rozhodnutí o ID uvedeno, že můžete pracovat za mimořádných podmínek, tak vždy doporučuji pracovní úvazek ve výši tři hodiny denně.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 
NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.
Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.