Dotaz ohledně přivýdělku PID podle písmena b)

Dobrý den, pane Kráso, moc bych Vás prosila o radu. Je mi 21 let, mám těžkou zrakovou vadu, a proto jsem studovala na Gymnáziu pro zrakově postižené v Praze. Jsem držitelkou průkazu ZTP/P, od roku 2010 pobírám PID a nyní bych si ráda přivydělala. Můj PID je přiznán podle ustanovení § 42 odst. 1 zákona č. 155/1995 Sb. V papírech mám uvedeno, že má pracovní schopnost poklesla o 70% a jsem schopná výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek. Jestli tomu dobře rozumím, můj PID je přiznán podle písmena b) (jestliže jsem schopna výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek), což znamená, že si mohu přivydělat (bez ohledu na výdělek). Zajímalo by mě tedy, na jak dlouho mohu pracovat - 3 hodiny denně, poloviční úvazek, plný úvazek, kolik to činí hodin v týdnu a co přesně znamená - pracovat za zcela mimořádných podmínek. Rozhodně tím nechci ohrozit snížení mého PID na ČID nebo dokonce odebrání. Velice děkuji za čas strávený nad mým dotazem. S přáním hezkého dne S. Nováková
 
Sabina Nováková

Vážená paní Nováková,

máte přiznán důchod pro invaliditu z mládí a u tohoto důchodu není omezena délka pracovní doby ani výše výdělku. Můžete pracovat i na plný úvazek.

S pozdravem Václav krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.