dotaz ohledně důchodu

Dobrý  den pane Krása, prosím Vás můžete mi poradit.4 roky  pobírám plný invalidní důchod 3.stupně na crohnovou nemoc.Rok už nepracuji.Pracovala jsem na 4 hodiny u firmy 4 roky.Naše firma zaměstnavala lidi se sníženou pracovní schopnosti.Dostaly jsme výpověď před rokem. Ze slušnosti jsem se byla zaregistrovat na Úřadu práce,ale tam mi paní vysvětlila že není se třeba registrovat, že pobírám invalidní důchod 3.stupně.Tak jsem tam byla hned vyškrtnuta.To plně chápu. Chtěla jsem se zeptat co to znamená že máte C nebo F.Na úřadu přáce mi paní řekla, že to C znamená že může pracovat při plném invalidním důchodu a F znamená že né(omlouvám se jestli jsem to zpletla, jestli je to naopak)Nikdy jsem o tom neslyšela a nikdo mě na to neupozornil. Děkuji za informace Z.      
 
Zmara

Vážená paní Zmaro,

jednotlivá písmena definují ustanovení zákona o důchodovém pojištění. Pokud máte přiznán ID podle § 39, odst. 4, písmene f), tak na rozhodnutí máte poznámku, že můžete pracovat za mimořádných podmínek. V takovém případě máte nárok být regiostrována na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, máte nárok na plnou nemocenskou a podobně. Hlavně však můžete bez omezení pracovat na plný úvazek.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.