Dotaz na možnost pracovat na plný úvazek

Dobrý den, naskytla se mi po dlouhé době pracovní nabídky na recepci jako noční recepční či strážný v jedné firmě. Byl mi přiznám po roce kdy jsem mě invalidní důchod i. stupně, tak mi LPK přiznala z doložené dokumentace stupeň II. v nepřítomnosti s tím, že v budoucnu již LPK odpadá. Chtěl jsem se tedy zeptat, zdali mohu pracovat i na smlouvu na plný úvazek, nebo jen na zkrácený , abych o důchod nepřišel. Zákon říká a z posudku vyplývá, že ano. Je tam přímo napsáno: Posuzovaný je schopen po vzniku invalidity II.stupně vykonávat současnou výdělečnou činnost jen s podstatně menšími nároky na tělesné schopnosti. Jenže, když jsem se informoval na OSSZ v Liberci, tak paní mi sdělila, že když mám o 50% míru poklesu pracovní schopnosti, takže mohu pracovat jen na 50% to to, že prý je na poloviční úvazek. Práce není namáhavá na přihlédnutí na moje zdravotní potíže, ba naopak je možný střídavý pohyb, je to práce v sedě, s PC, s monitorem objektu, 2x za směnu obejit objekt, a běžná práce na recepci(výdej klíčů, zapisování návštěv , kontrola zaměstnanců apod.) Práce je sice v noci, ale to stejně nespím pro moje bolesti, takže by mi vyhovovala. Prosím můžete mi poradit zdali mám s firmou uzavřít smlouvu na dobu neurčitou na plný úvazek, abych z toho neměl pak nějaké problémy, radil jsem se s mým praktickým lékařem, ale tem mi řekl, ať se raději ještě informuji, protože sám neví jak to dnes je. Děkuji Vám za Vaší odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne . V Liberci dne 4.6.2014 Martin Mužík
 
Martin Mužík

Vážený pane Mužíku,

je to tak, že při I. a II. stupni ID posuzující orgán nemá výhrady k práci na plný úvazek, ale je skutečně potřeba, aby práce byla méně náročná, nežli před odchodem do ID. Je potřeba toto nějakým způsobem prokázat.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.