dotaz na kontrolu firem, zaměstnávajících OZP

Dobrý den. Praha, 23.10. Zajímalo by mě, jak jsou kontrolovány firmy, které  zaměstnávají na zkrácený úvazek osoby se zdravotním postižením. Moje dcera  po zrušení pracoviště v Národním muzeu je 4 roky bez práce. Poctivě je na pracovním úřadu registrována, snaží se ze všech sil přes internet, píše, volá, posílá životopisy na všechny strany. Má částečný invalidní důchod po přechozené  a nerozpoznané žloutence ve 20 letech, dnes je jí 50 let, žije se mnou(matka), občas pracuje na nějakou tu smlouvu,ale na příspěvek nemá nárok, protože žije s matkou(která má starobní důchod) a tudíž je o ni postaráno. Už po druhé se jí stalo, že byla přijata na řádný pracovní poměr firmou, která si ji sama našla a vyžádala  okamžitý nástup. Stalo se. Dcera nastoupila během dvou dní. A po 6 týdnech bez udání důvodů ji ze dne na den propustili. Je to samozřejmě ve smlouvě, ale v obou případech jí nic nevytkli, dokonce měla napsánu odměnu, pak jí bylo sděleno, že "zítra už nemusí chodit". První firma už měla připravenu jinou pracovnici, druhá firma má dnes, kdy byla dcera propuštěna z důvodu přebytečnosti,  na internetu hlášku, že přijmou dva pracovníky. Skoro mám dojem, že firmy vyinkasují nějaký příspěvek na člověka, kterého přijmou a tak se to točí stále dokola. Přijmou-propustí-přijmou dalšího-příspěvek ... Snad by se to mělo nějak kontrolovat, i když je to těžké. Děkuji za Váš čas Světlana Čuriová
 
Sv?tlana ?uriová

Vážená paní Čuriová,

přiznám se, že v této věci řadě námětů nerozumím. Je možné, že firmy propouští hned v polovině měsíce a hned někoho přijmou aby inkasovali dvojí příspěvek na podporu zaměstnávání OZP. na druhou stzranu si myslím, že to tak jednoduché není, protože s propuštěním a přijetím nového pracovníka, na kterého by byl přiznán příspěvek, je docela složitá administrativa a vše poměrně dlouho trvá. takže si nedovedu dost dobře představit vlastní realizaci, i když je možné, že firmy našly nějakou mezeru. Bylo by možná dobré, kdybyste na tuto skutečnost upozornila Váš ÚP. Chápu, že vaše dcera je naštvaná a nešťastná. ještě Vám doporučuji, aby se pokusila sehnat zaměstnání prostřednictvím webu www.praceprozp.cz, kde na tomto portálu se nám zdají nabídky práce seriózní.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.