Dotaz k ČID a zkrácenému úvazku

Dobrý den, manželovi je 57 let, pobírá již 3. rokem ČID II. stupně, nyní pracuje na vlastní žádost (zatím po dohodě se zaměstnavatelem zkušebně na 3 měsíce) na 6hod. pracovní dobu. Mám 2 dotazy: 1. Chtěl by si zažádat o plný ID, ale obává se, zda by při projednávání žádosti nakonec nemohl přijít i o ten částečný. 2. Pokud manžel setrvá až do doby starobního důchodu (asi v 63 l.) na 6hod. pracovní době, jak velký bude mít vliv zkrácený úvazek na výpočet starobního důchodu? Z jaké částky mu bude vypočítán, pokud bude nadále v ČID, příp. v plném ID? Děkuji za odpověď.
 
V. Votrubová

Vážená paní Votrubová,

riziko, že při žádosti o ID III. stupně může dojít paradoxně ke snížení na I. stupeň ID existuje. Pokud by Vám byl přiznán ID III. stupně, tak nemůžete pracovat na 6 hodin, ale na 3 hodiny. Důchod je nejvíce ovlivněn odpracovanou dobou a příjmem. Pokud splníte odpracovaná léta, tak pak je důchod závislý na výši Vašich přijmů. To je potřeba také zohlednit.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.