dotaz

dobry den.zaji ma me kdyz mam ID 1 stupen a nemam zamestnani a na urad prace nechodim.rekli me ze se muzu odhlasit,rekl me to pracovnik na urade prace primo.a ted me kazdy rika ze se me nak nezapocitavaj roky kvuli duchodu,je me 40let a na ten urad prace uz 3 roky nechodim a ted nevim nacem jsem teda,dekuji za odpoved a preji krasny den
 
pavel

Vážený pane Pavle,

při pobírání ID I. stupně se započítává do nároku na starobní důchod pouze jeden rok evidence na ÚP při věku do 55 let. Ve Vašem případě je tudíž zcela jedno, zda jste či nejste v evidenci ÚP. Přesto Vám doporučuji si najít alespoň nějaké zaměstnání, protože byste nesplnila potřebný počet odpracovaných let a neměla byste nárok na starobní důchod. Zůstal by Vám pouze výše ID.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.