dotaz

Vážený pane Kráso, přeji dobrý den a chtěla bych se Vás dotázat,zda budu mít v případě evidence na ÚP nárok na podporu v nezaměstnanosti.Pracovala jsem  celý rok ve firmě na smlouvu na dobu určitou.Smlouva mi vypršela v době pracovní neschopnosti, podpůrčí doba mi končí k 30.07.2009  a mám zažádáno o plný invalidní důchod,o kterém by mělo OSSZ rozhodnout během 3 měsíců.Když mi k uvedenému datu skončí nemocenská , má povinnost  ÚP, mne zaevidovat do stavu uchazečů o zaměstnání když mám zažádáno o plný inv.důchod a budu mít eventuelně nárok na podporu v nezaměstnanosti? Nejsem si také jista,zda v  mém případě ,(žádost o PID)se mohu evidovat na ÚP! Ale kdo v tomto případě bude hradit za mne zdravotní a sociální pojištění, aby mi eventuelně nevznikl dluh z neplacení pojištění. Děkuji za odpověď. Pavlová.
 
Pavlová

Dobrý den paní Pavlová,

od pana Václava Krásy jsem obdržela Váš dotaz k vyřízení.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč, který má v posledních 3 letech odpracován alespoň jeden rok. Dle Vašeho popisu se domnívám, že tuto podmínku splníte. Žádost o plný invalidní důchod nepřekáží evidenci na úřadu práce – podstatné je až samotné rozhodnutí. Pokud byste měla rozhodnutí o tom, že jste plně invalidní - podle § 39 odst. 1 písm. a) zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění - tak se nemůžete stát uchazeče o zaměstnání na úřadu práce. Z Vašeho popisu však spíše vyplívá, že tuto skutečnost ještě ke konci nemocenské znát nebudete. A proto by Vaší evidenci nic nemělo bránit.

Je však důležité upozornit na oznamovací povinnost, kterou jako uchazeč budete mít - skutečnosti rozhodné pro vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání osvědčuje uchazeč o zaměstnání úřadu práce; změny těchto skutečností je uchazeč o zaměstnání povinen osobně nebo písemně oznámit nejpozději do 8 kalendářních dnů.

Jako osoba vedená v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání budete důchodově (po dobu, po kterou Vám bude náležet podpora, nejdéle však po dobu 3 let, kdy Vám podpora náležet nebude) i zdravotně pojištěna.

Pokud budete tedy evidovaná na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání nemusíte se obávat , že by vám vznikl dluh na pojištění.

Zdravotně pojištěna budete i z titulu poživatele důchodu – pokud Vám bude přiznán.

Důchodově budete pojištěna i v případě, že se stanete poživatelé plného invalidního důchodu, a to do dosažení věku potřebného pro vznik nároku na starobní důchod.

 

S pozdravem

Petra Štěrbová, Dis.

Poradna pro seniory a osoby se zdravotním postižením NRZP ČR

tel.: 266 753 422

www.nrzp.cz