Dotaz

Vážený pane Kráso,obracím se na Vás s prosbou o radu. V roce 2013 jsem měl LPK a tam mi napsal posudkový lékař do správy. Jedná se o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav ve smyslu § 26 zákona 155/1955 Sb. O důchodovém pojištění , v platném znění.  Je invalidní dle § 39 odst. 1 zákona č. 155/1995 Sb. Jde nadále o invaliditu druhého stupně. Posuzovaný je schopen po vzniku invalidity II. stupně vykonávat současnou výdělečnou činnost jen v podstatě menším rozsahu a intenzitě. Od 5/2005 plný invalidní důchod, od 1.1. 2010 III. stupně, od 7/2010 invalidita II. stupně. Posudkové zhodnocení : Od poslední kontroly zdravotního stavu v roce 2011 nedošlo k jeho změnám. Jedná se o stav trvalý. Zajímalo by mě co to znamená pro mě do budoucna, zda si mě pozvou na LPK,nebo už ne. Mohu nastoupit na zkrácený úvazek čtyři hodiny denně, nebude mi hrozit že sníží DIČ II. stupně. Děkuji  předem a pěkný den.
 
Karel

Vážený pane Karle,

poznámka v rozhodnutí, že se jedná o stav trvalý nasvědčuje tomu, že byste již neměl být zván ke kontrole Vašeho zdravotního stavu. To však neznamená, že se tak nestane. Posudkový orgán může v zásadě kdykoliv rozhodnout o následné kontrole. Jako příjemce ID II. stupně můžete pracovat, a práce v rozsahu 4 hodin by neměl být žádný problém. proto Vám doporučuji, abyste nastoupil do práce.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.