dotaz

Krasny nedelni podvecer preji pane Krasa a jeste bych vas chtel pozadat o vysvetleni,pani na socialce mi zdelila ze stimto ID III.stupne muzu vykonavat jakoukoliv praci a ze o duchod mit strach nemusim,ze pry to neni omezeny ani financne a ani casove tak ted nevim.Jestli jsem tomu porozumel tak te pani je to vlastne uplne jedno jestli clovek prijde o duchod nebo ne.Dekuji za odpoved.
 
frantisek machula

Vážený pane Machulo,

zákon nestanoví žádné překážky v práci či omezení příjmů z výdělečné činnosti u příjemců ID. Ovšem při následné kontrole ČSSZ je přihlíženo, v jakém rozsahu příjemce ID pracuje. Úřednice Vás však nemusela klamat. Pokud máte přiznaný ID III. stupně podle § 39, odst. 4, písm. f), zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, potom opravdu nemáte žádné omezení pracovních aktivit. V rozhodnutí byste měl uveden výše uvedený § a zároveň poznámku, že jste osobou, která může pracovat za mimořádných podmínek. Pokud tuto věc v rozhodnutí nemáte, doporučuji Vám, abyste se řídil moji radou.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.