Dotaz

Dobrý den,v říjnu 2010 mi byl zrušen PID a přiznán ČID II stupně. Zaregistrovala jsem se na Úřadu práce a do října 2011 mi byla vyplácena podpora v nezaměstnanosti. Od té doby se pravidelně dostavuji na Úřad práce do města vzdáleného 27 km, zaplatím 65Kč jízdné nehledě na to že od nádraží je to na úřad velmi daleko, což mi činí dost velké problémy. Musím se stále dostavovat na tyto schůzky, když mi není nabídnuta žádná práce a podporu nepobírám ? Mohu se nechat vyřadit z evidence ÚP a jaké to pro mne bude mít důsledky? Nebo je pro mne lepší tam stále dojíždět a co tím získám? Jsem naroz. 22.10.1956, mám 4 děti. Mnohokrát děkuji za odpoděď. Marie Pavlušova
 
Marie

Vážená paní Pavlušova,

doporučuji Vám, abyste zůstala v evidenci ÚP, protože Vám jsou počítány 3 roky evidence jako odpracované roky do nároku na starobní důchod. Po uplynutí těchto 3 let Vám bude chybět pouze minimum měsíců (vzhledem k počtu dětí) na nárok na starobní důchod. Mohla byste tudíž odejít do předčasného důchodu a tím by se Vám situace vyřešila. Tudíž doporučuji ješrtě dva roky počkat.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.