Dotaz - ukončení nemocenské/invalidní důchod

Dobrý den pane Kráso, prosím o radu, neb od každého se mi dostává jiné odpovědi :-( dne 18.11 mi končí podpůrčí doba pracovní neschopnosti. 15.9. jsem zažádala o invalidní důchod neboď do té doby budu ještě práce neschopná (léčím se s Ulcerozní kolitidou v součastné době mam vývod a před sebou ještě 2 operace, které budou zakončeny uzavření stomie)Na OSSZ mi bylo sděleno, že v případě, že mi bude ID přiznám musím do 1měsíce od přiznání nastoupit do zaměstnání popř. být evidován na úřadu práce - nesmím být na nemocenské... Moje otázka zněla a to tedy musím dát v práci výpověď? A bylo mi řečeno, že ano :-( Takže to znamená, že abych dostávala i nadále nějaké peníze musím zaměstnání dobrovolně opustit, nebo jak se postupuje dále po přiznání důchodu? Po absolvování všech operací bych měla být úplně zdravá - jen bez tlustého střeva... ale jestli mi to bylo dobře řečeno bez zaměstnání :-( To nejde normálně zůstat zaměstnán a pobírat po dobu nezbytně nutnou přidaný ID a pak zase normálně nastoupit do práce? Dočetla jsem se zde, že zaměstnavatel muže dát výpověď ze zdravotních důvodů a nebo dohodou. V případě, že je to takto nutné, jde se se zaměstnavatelem dohodnout o dohodě bez odstupného, neb zaměstnavatel jen tak někomu odstupné nedá, když nemusí :-/ ale pro mě by do budoucna bylo lepší mít vše dohodou, že? Děkuji mnohokrát za odpověď Jana
 
Jana

Vážená paní Jano,

především záleží na tom, jaký stupeň ID Vám bude přiznán. Pokud Vám bude přiznán ID I. a II. stupně, tak můžete být v PN dál a po jejím ukončení můžete nastoupit do svého původního zaměstnání. Tam záleží pouze na tom, zda závodní lékař rozhodne, zda můžete, vzhledem ke zdravotnímu stavu, vykonávat Vaši původní práci. Pokud by rozhodl, že vzhledem k zdravotnímu stavu nemůžete pracovat na původním pracovišti, zaměstnavatel má dvě nmožnosti. Buď Vám nabídne jiné náhradní místo, které bude vyhovovat vašemu zdraviotnímu stavu, nebo Vás může okamžitě propustit, a to právě ze zdravotních důvodů. V takovém případě nemáte ani nárok na odstupné. Máte ale nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pokud Vám bude stanoven ID III. stupně, tak se nemůžete přihlásit jako uchazečka o zaměstnání na ÚP, ale je Vám pobírání ID III. stupně počítáno do starobního důchodu jako byste pracovala a zdravotně pojištěná jste. U ID III. stupně je pobírání dávek v nemoci omezeno na 70 dní v roce, takže byste skutečně musela ukončit PN.

S pozdravem Václav Krása

 NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.
Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.