Dotaz - evidence na UP a péče o osobu blízkou

Dobrý den, dovoluji se na Vás obrátit s tímto dotazem. Mám invalidní důchod 1.stupně a jsem nezaměstnaná. Mohu být evidována na UP, když jsem / spolu se svými sourozenci / uvedena jako pečující o osobu blízkou ? Jedná se o naši maminku, se kterou nebydlím a péči o ni vykonává více rodinných příslušníků. V žádosti o 3. stupeň bezmocnosti pro maminku / který ji byl přiznán /, jsme uvedeni my 3 sourozenci jako pečující, ale ještě o ni pečuje její manžel a vnuk, kteří s ní bydlí a případně i další členové rodiny / dospělí vnuci /. V péči o maminku se střídáme podle potřeby, takže mohu nastoupit kdykoliv do zaměstnání. Předem Vám velmi děkuji za odpovědˇ. S pozdravem Eva Čejková
 
Eva ?ejková

Vážená paní Čejková,

jako příjemce ID I. stupně jste zdravotně pojištěna, ale nejste pojištěna sociálně. Pokud jste v evidenci ÚP, tak do věku 55 let je Vám započítáván pouze 1 rok jako odpracovaný rok do nároku na starobní důchod. Pokud je Vám více jak 55 let, tak jsou Vám započítávány 3 roky. Sociální pojištění se vztahuje pouze na hlavní pečující osobu, pokud osoba pečuje o osobu blízkou, která pobírá PnP ve II. a vyšším stupni. Pro Vás to znamená, že pokud byste chtěla, aby Vám péče byla započítávána do odpracovaníé doby, musela byste na ÚP být uvedena jako hlavní pečující osoba. Na tom se teoreticky můžete se svými příbuzznými dohodnout s tím, že pokud Vy nejste u své maminky, tak péči vykonávají ostatní.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.