Dotace z Úřadu práce v případě chráněného pracovního místa a zároveň zamítnutí výplaty invalidního důchodu

Dobrý den, mám dotaz, který jsem si ověřovala u dvou zdrojů a mám dva protichůdné názory. Jedná se mi o člověka, který má dle posudku z OSSZ 3. stupeň ID, ale jelikož nesplnil potřebnou dobu pojištění, nemá nárok na výplatu inavlidního důchodu. V posudku je zároveň napsáno, že není schopen práce za zcela mimořádných podmínek - tudíž nemůže být registrován na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, ale pouze jen jako zájemce. Tudíž se na něj nevztahují příspěvky na společensky účelné pracovní místo. Zajímalo, jak by to bylo v případě, že by nastoupil na chráněné pracovní místo - pohlíží na něj Úřad práce v případě žádosti ze strany zaměstnavatele o dotace jako na osobu zdravotně postiženou? Jak jsem již psala, mám dvě vyjádření, kdy jedno zní ne, nepohlíží a druhé ano, pohlíží (k doložení invalidity prý podle zákona stačí jen posudek o invaliditě). Děkuji a doufám, že jsem to popsala srozumitelně.
 
Petra Langerová

Vážená paní Langerová,

okud je osoba ve III. stupni invalidity a nepobírá důchod z důvodu nesplnění podmínky odpracovaných let, nemůže být skutečně evidována jako uchazeč o zaměstnání, ale pouze jako zajemce. Přesto na tuto osobu je možné přiznat příspěvek na zřízení chráněného pracovní místo a je možné také přiznat příspěvek podle § 78, zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti na mzdové výdaje. Pokud je osoba uznána invalidní a tato invalidita byla již pět let před podáním žádosti, je možné požádat o uznání invalidity až pět let zpětně. To by možná také vyřešilo problém nedostatečné doby pojištění, pokud osoba před žádostí nějaký rok pracovala.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 
NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.
Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.