ČID

Dobrý den, žádosti o ČID podávám již od roku 2001, jedenkráte jsem byla i u soudu. Teprve vloni jsem (po tragické smrti manžela v roce 2011) obdržela ČID I. stupně - 46%. Dnes jsem byla u LPS, kde mi byl i po podané námitce odebrán a výše postižení určena, vlastně jako skoro všem, na 30%). Jsem odhodlána po obdržení rozhodnutí, jít opět po několika letech k soudu. Jenom bych se chtěla zeptat, pracuji pod Chráněnou dílnou, OZZ mám do 13.10.2013 (dle sdělení mně dále nebude prodlouženo), zda mám ještě nárok, než dostanu konečné vyrozumění od soudu, na pobírání ČID., co má práce v CHD. Zda mám nějakou "ochrannou lhůtu" a prosím, co bych  dle Vás měla nyní podniknout. Posudková paní mi na můj dotaz, co mám teď dělat, řekla, že rady nedává, že je tam od posouzení stavu a víc jí nezajímá. Když jsem jí řekla, že se tedy půjdu oběsit, pokrčila rameny. Tak to jsme si tto edy  "vycinkali" . Moc Vám děkuji za odpoveď.
 
Alena Marková

Vážená paní Marková,

zaměstnavatel nemá právo Vás propustit jen proto, že jste přestzala být osobou zdravotně znevýhodněnou. Pokud máte normální pracovní smlouvu, tak Vás může propustit pouze z důvodů, které jsou definovány v zákoníku práce. Když se Vás bude chtít zbavit, tak pravděpodobně to udělá tak, že provede organizační změnu, ze které bude jasné, že Vaše místo se ruší a jiné k dispozici nemá. To zákioník práce umožňuje, ale na druhé straně Vám musí dát odstupné, minimálně dva měsíce a Vy máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. nepodepisujte žádné rozvázání pracovního poměru dohodou a ani nedávejte výpově´d. Pokud jde o ID, doporučuji Vám podat správní žalobu, která se podává ke Krajskému soudu. Posílám Vám vzor správní žaloby.

S pozdravem Václav Krása

 

Správní žaloba na zrušení rozhodnutí o ………………………

POZOR – správní žalobu lze podat nejdéle do 60ti dnů ode dne doručení rozhodnutí, proti kterému žaloba směřuje

 

Krajský soud

a d r e s a

 

V ě c : Správní žaloba na zrušení rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu druhého  stupně

                                                                                                                             

N A V R H O V A T E L : Eva Nováková

bytem Vymyšlená 432

190 00 Praha 9

 

O D P Ů R C E : Česká správa sociálního zabezpečení,

Křížová 25, 125 08 Praha 5

 

 

D V O J M O

 

I.                    Rozhodnutím České správy sociálního zabezpečení ze dne ……… čj. 000 000 000 mi byl přiznán invalidní důchod druhého stupně. Proti tomu rozhodnutí jsem podala námitky, kterým však nebylo vyhověno, jak dokazuje rozhodnutí ČSSZ čj.::::::::::::::::::::::: ze dne………………………….  

Podle posudku posudkového lékaře odpovídá můj zdravotní stav postižení uvedenému v kapitole …………oddílu ……….položka…………….písmeno……..Toto hodnocení je však v rozporu s lékařskými nálezy odborných lékařů zejména lékařské zprávy…………

Důkazy: lékařské zprávy

              Posudek o invaliditě

              Výslech účastníků s výhradou dalších důkazů

Rozhodnutí považuji za nesprávné z těchto důvodů:  1. Při rozhodování Odpůrce odůvodňuje své rozhodnutí tím, že dle posudku příslušného posudkového lékaře jsem invalidní ve 2. stupni.

II.                   

 Posudkový lékař učinil tento závěr, aniž by podrobněji zkoumal můj zdravotní stav. Na jednání jsem (ne)byla přizvána, takže si nemohl učinit odpovídající představu o mém zdravotním postižení.

Důkazy: 1. Protokol o jednání                                                                                         

2. Výslech účastníků s výhradou dalších důkazů

 

 

III.          Při posuzování mého zdravotního stavu nebylo přihlédnuto k ustanovení § 3 odst. 1 vyhl. 359/2009 Sb., o posuzování invalidity. Jak vyplývá z lékařských zpráv, utrpěla jsem jen od prosince loňského roku do dubna t.r. zlomeninu sedmi žeber  při třech pádech zaviněných mým dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem, přičemž jedna nehoda měla za následek pneumónii. Pokud by bylo hodnocení provedeno správně podle platných právní předpisů a v souladu se zdravotní dokumentací, pak by můj zdravotní stav byl hodnocen podle kapitoly…..oddílu…..položky…….písmena………., což odpovídá invaliditě 3 stupně.

Důkazy: 1. Viz sub. 1

 

IV.          Z uvedených skutečností vyplývá, že rozhodnutí odpůrce bylo vydáno na základě nedostatečně zjištěného skutkového stavu, bez přihlédnutí k ustanovení § 3, odst. 1, vyhl. 359/2009 Sb.Tím byla porušena ustanovení § 39 zákona č.155/1995 Sb., i zákona č. 500/2004 Sb i odpovídající ustanovení, prováděcí vyhlášky. Proto navrhuji vydání tohoto

 

r o z s u d k u:

 

Rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení čj. 000 000 000 ze dne …….. se ruší.

České správě sociálního zabezpečení se ukládá, aby o žádosti žalobce znovu rozhodla.

Odpůrce je povinen uhradit navrhovatelce náklady řízení, a to do třech dnů od právní moci tohoto rozsudku.

 

V Praze dne ...........

 

Eva Nováková

Vymyšlená 432

190 00 Praha 9

 

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.