Čid

Vážený pane,obracím se na Vás s prosbou o rady: otázka:po 9 měsících mi skončila plac.podpora na UP k poslednímu březnu,žádost o čid jsem podala 17.2.09,ten mi byl přiznán /rozhodnutí přišlo 7.5.09/,následující den i složenka na peníze od data podání Čid.tedy se mi překrývají měsíce:musím vrátit Čid nebo podporu? otázka:§44ods.zák č.155/1955 Sb v platném znění,dále jen zdp----toto zdělení si neumím vysvětlit,kolik bodů mám postižení atd a na co mám nárok.jedna z diagnoz je i cukrovka/píchám si inzulín/-mám nárok na příspěvek na cukrovku? -je možné získat i parkovací kartu ? Bohužel víc jsem s toho rozhodnutí nevyčetla,snad to bude stačit pro Vaši odpověd. Děkuji Věra Jsem z Rýmařova,bohužel tady žádné centra kde bych se mohla informovat nejsou.
 
V?ra

Vážená paní Věro,

předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, pan Václav Krása, mi předal váš mail k vyřízení.

Veškeré změny podmínek při pobírání podpory v nezaměstnanosti máte povinnost nahlásit na Úřadu práce do 8 kalendářních dnů.

Doporučuji proto tuto informační povinnost splnit a Úřadu práce přiznání částečného invalidního důchodu ohlásit.

Vymezené výhody jsou poskytovány podle druhu a stupně zdravotního postižení, občanům s těžkým zdravotním postižením podle ustanovení § 31 a přílohy č.2 a 3 vyhlášky č. 182/1991 Sb., kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení a zákon o působnosti orgánů České republiky v sociálním zabezpečení, v platném znění.

Podmínky vzniku nároku :

Občan starší jednoho roku je pro těžké zdravotní postižení vymezené pro účely poskytování mimořádných výhod I., II. a III. stupně, podstatně omezený v pohybové nebo orientační schopnosti. K oprávnění občana k mimořádným výhodám I., II. nebo III. stupně obvodní nebo okresní úřad vydá příslušný průkaz (TP, ZTP nebo ZTP/P) s vyznačením, o jaký stupeň výhod jde.

U mimořádných výhod II. a III. stupně má občan nárok

na bezplatnou dopravu pravidelnými spoji místní veřejné hromadné dopravy osob, na slevu 75 % jízdného ve 2. vozové třídě osobního vlaku a rychlíku ve vnitrostátní přepravě a 62 % v pravidelné vnitrostátní autobusové dopravě; u mimořádných výhod III. stupně též nárok na bezplatnou dopravu průvodce, příp. na bezplatnou přepravu vodícího psa u úplně nebo prakticky nevidomých.

Dále je možnost, (nikoliv nárok), poloviční slevy vstupného na kulturní a sportovní akce, držitelům průkazu ZTP a ZTP/P, u držitele průkazu ZTP/P se poskytne sleva i průvodci.

Žádost se podává u příslušného úřadu obce s rozšířenou působností.

Tento úřad rozhoduje o jejich přiznání, vydává průkazy mimořádných výhod, vede jejich evidenci.

Pouze fakt přiznání částečného invalidního důchodu nárok na shora popsané výhody nezakládá.

S pozdravem

JUDr. Pavel Jungr

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory tel. 266 753 422

Poradní dny : pondělí 13.00 - 16.30 hod.

středa 14.30 - 17.00 hod.

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Partyzánská 7, Praha 7 budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332