ČID 1. stupně ukončení PN

Dobrý den,  již více jak 10 let se léčim s roztroušenou sklerózou a letos v srpnu jsem zažádala o invalidní důchod a ten mi byl přiznán (ID 1. stupně). K posudkové lékařce jsem šla v pracovní neschopnosti (ataka RS) , kterou prý musím do 30. dnů ukončit. Pracuji od 1. září a bohužel jsem po třech týdnech onemocněla. Zaměstnání jsem si hledala s ohledem na zdravotní stav, méně náročné a bohužel méně ohodnocené s tím, že zbytek nákladů na domácnost uhradím dávky ID v který jsem doufala. Pouze z nemocenské nebo pouze z důchodu nejsem schopna provoz domácnosti hradit. K původní dg se přidaly další problémy a proto nejsem schopna jít do zaměstnání, které bych jinak zvládala. Je nějaká možnost ukončit jednu neschopenku a jít na jinou? Nebo mezitím musím nějakou dobu odpracovat? Předem děkuji Eva Klementová
 
Eva Klementová

Vážená paní Klementová,

pokud jste nastoupila do zaměstnání až po přiznání ID I. stupně a poté jste onemocněla, tak můžete pobírat dávky v pracovní neschopnosti jako každý jiný občan. Proto Vám doporučuji, abyste neukončila pracovní neschopnost, pokud Váš lékař tak nerozhodne.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.