CHRÁNĚNÁ DÍLNA

Dobrý den, mám ID III.stupně a mám napsáno ,že nemohu pracovat ani za zvláštních podmínek.Pracuji v chraněné dílne na 5 hod deně.Což mám uvedeno i ve smlouvě.Ale zaměstnavatel nás nutí pracovat i 10 hod deně,když je moc práce samozřejmě za stejný plat.Chce aby jsme chodili i v sobotu a neděli,rovněž za stejný plat i bez příplatku za so+ne.Mám dotaz,mužu pracovat na 5 hod aniž by mi byl odebrán ID III.STUPNĚ.A hlavně má zaměstnavatel vubec právo po nás požadovat každý den jinou délku pracovní doby,když to nemám napsáno ve smlouvě.Obvykle nám sdělí,že budeme v práci děle ,těsně před koncem pracovní doby, a ještě mám nárok na to aby mi zaplatil praci když jdu v sobotu i v neděli? ani nevím kolik by mi měl za práci v so+ ne zaplatit,dá se to někde najít.Problém je,že když mu to řeknu tak mě ihned propustí,protože dle jeho slov (jich za dveřmi čeká dalších 50) co budou rádi pracovat i o výkendu zadarmo.Přijde mi to dost sprosté,chovat se takto k lidem.Ještě malý dotaz,musím si nadělávat i tech pul hodiny co mam na oběd ? Děkuji za vaši radu.......
 
Michal

Vážený pane Michale,

u pobírání ID III. stupně máte významené omezení v pracovní činnosti. každému doporučuji, aby nepracoval déle jak tři hodiny denně. ID III. stupně je přiznáván při 70 % ztrátě pracovních schopností. To znamená, že příjemce může pracovat na 30 %, což jsou cca ty tři hodiny. Už vůbec je nepřijatelné, aby Vás zaměstnavatel nutil pracoval o sobotách a nedělích, a nedal Vám za tuto práci volno, nebo aby se s Vámi nedohodl na finanční kompenzaci.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.