částečný inv. důchod

Dobrý den, prosila bych o informaci - pobírám částečný invalidní důchod -  koncem roku 2000 jsem se podrobila opreraci zhoubného nádoru prsu, kvadrektomii , radioterapii a pak chemoterapii. Asi  následkem ozáření jsem pak měla stálý zánět štítné žlázy, ta mi byla vyndána v roce 2004. Mám čím dál tím větší potíže s klouby, artritické změny na velkých kloubech palců nohou, co mi dělá značné potíže při chození a výběru obuvi, artritída se projevuje  i  na kloubech rukou a ramen. Teď  v souvislosti s klimaktériem se ty potíže prohlubují, u všech kloubů. Lékař ortoped mi říkal, že ty klouby u nohou lze osekat, s těmi dalšími nejde nic dělat, jenom snad brát nějaké podpůrné léky. Zároveň se mi velmi zhoršily problémy s syndromem karpálního tunelu, často necítím v ruce ani příbor, nebo pero. Jsem unavená, psychicky i fyzicky, ale i přesto se snažím chodit do práce, protože jsem sama a mám ještě syna na VŠ, dcera akorát skončila medicínu. Posudkový lékař mi vloni říkal, že když jsem schopna pracovat, tak bych neměla mít nárok na částečný důchod, protože to je v rozporu. Já se mu snažila vysvětlitl, že kdyby to jenom trochu šlo, tak bych byla velice ráda doma, ale nevím, z čeho bych žila, musela bych stejně žádat stát o nějaké příspěvky. Každé ráno jdu do práce a snažím se překonat únavu a bolest palců, snažím se, aby byl se mnou zaměstnavatel spokojen. V posledních čtyřech letech jsem si musela hledat práci potřetí, jeden zaměstnavatel skončil, v rámci likvidace textilních fabrik, dělala jsem tam obchodního referenta, další neprodlužoval po roce smlouvy, uzavřené na určitou dobu a teď pracuji jako asistentka, mám administrativní práci, firmě hrozí následkem neuvážených kroků předešlého představenstva krach, takže práce je ve vypjaté atmosféře, jedná se o bytové družstvo, kde jde o byty lidí, mohou o ně přijít. Te´d mám pozvánku na další přehodnocení mého zdravotního stavu u posudkového lékaře. Nejspíš mi bude říkat to samé, co před rokem (tehdy mi nakonec, když jsem mu říkala, že mám pocit, že mám někdy těžkou ruku, kde mi brali lymfatické uzliny, řekl, že teda mi to o rok prodlouží, ale cítila jsem se jako žebrák). Chci se zeptat, je to, že jsem schopna pracovat na plný pracovní poměr (na částečný mě tu nikdo nezaměstná, o práci je velká nouze), i když s vypětím sil, je důvodem k tomu, aby mi byl odňat částečný invalidní důchod?
 
Prouzová

Vážená paní Prouzová,

Váš posudkový lékař argumentuje úplně špatně. Naopak, při ČID se vyžaduje, aby člověk pracoval a také se to předpokládá. ČID kompenzuje určitou velmi omezenou možnost zaměstnání, zpravidla hůře honorovanou. Při ČID není překážkou zaměstnání na celý úvazek. Pokud by Vám měl být důchod odebrán, doporučuji Vám tento postup.

od 1. ledna 2010 mohou žadatelé o důchod podat proti rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení námitky. Až dosud bylo rozhodnutí ČSSZ konečné a jedinou možnost obrany představovala soudní cesta. Podání námitek však není zcela bez úskalí. Pokud žadatel námitky neuplatní, nemůže se později obrátit na soud a žádat soudní přezkum rozhodnutí ČSSZ. Soud by takovou žádost odmítl s odůvodněním, že žadatel nevyčerpal všechny možnosti obrany. Lhůta pro podání námitek také není příliš dlouhá – námitka musí být uplatněna do 30ti dnů od doručení rozhodnutí o důchodu a žadatel ji musí zaslat přímo ČSSZ. Pokud ji omylem zašle soudu, nikoli ČSSZ, riskuje, že 30ti denní lhůta uplyne marně. Soud totiž nemá povinnost postoupit omylem doručenou námitku správnému adresátovi. Po uplynutí lhůty už není šance na jakoukoli změnu.

S pozdravem Václav Krása