Bezmoc při pobírání invalidního důchodu I.stupně

Dobrý den, od června roku 2013 pobírám invalidní důchod I. stupně pro Bechtěrevovu chorobu 4-5 stupně. Bývalé zaměstnání jako prodavač v elektrospotřebičích kde se manipuluje s těžkými břemeny jsem musel tuto práci opustit. Udělal jsem si rekvalifikaci na pozici Strážný, abych ještě získal další nějaký příjem, protože výše invalidního důchodu je pro mě nedostačující na pokrytí mých nákladů. Občas se mi naskytne příležitost, kde se nabízí vyšší plat, ale narazil jsem na velkou překážku a to v tom smyslu, že jakmile se zmíním u nového zaměstnavatele o tom, že pobírám částečný invalidní důchod je to vždy velký problém. Naposledy jsem se ucházel o práci jako skladník jehož náplní práce bylo řízení vysokozdvižného vozíku, ale opět bezůspěšně. Už jsem tak bezradný, že jsem přemýšlel, že si nechám invaliditu odebrat, ale zároveň mám strach z toho, že pokud bych si ji nechal odejmout co mě čeká potom? Jsem na bioléčbě, která zatím funguje, ale je jen na 5 let a co potom? Dá se vůbec zrušit invalidní důchod zrušit z mojí strany? Nikde jsem nenašel na toto téma odpověď. Proč je takový problém pro zaměstnavatele zaměstnávat lidi s částečným důchodem? Děkuji za odpověď a přeji hezký den  
 
Michal Dobruský

Vážený pane Dobruský,

pokud Vám podnikový lékař napíše, že jste schopen konkrétní práci vykonávat, tak zaměstnavatel nemůže Vás nepřijmout kvůli tomu, že pobíráte ID I. stupně. Jedná se o jasnou diskriminaci. Příště Vám doporučuji, abyste zaměstnavateli okamžitě sdělil, že se jedná o diskriminaci, a že podáte na něj stížnost, případně žalobu. Toho se zaměstnavatel vždy zalekne, protože ví, že by Vám musel platit mzdu.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.