3. st. ID + 3. st. příspěvku na péči x dohoda o provedení práce

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Manželka je ID (3. st.) a byl jí přiznán příspěvek na péči (3. st.) - pro praktickou nevidomost a psych. diagnózu. LPS v posudku neuvedla, zda je manželka schopna pracovat za mimořádných podmínek, či nikoli, jen pokles pracovní schopnosti o 70 %. Naskytla se možnost, aby příležitostně byla účastna, coby host, na vzdělávací výstavě, která je věnována seznámení se světem nevidomých, kde by s ní mohli besedovat přítomní návštěvníci. Jednalo by se o 1 či 2 návštěvy výstavy v měsíci v rozsahu cca 1 hodiny, kdy bych ji na akci vždy dovedl a postaral se o ni na místě. Její přínos by spočíval jen v tom, že by se podělila o své zkušenosti na besedě. Pořadatel by manželku rád za její přišpění odměnil (výdělek cca 500,-/měs.) a chtěl by uzavřít dohodu, neboť výstava je financována z dotace. Další možností, která se objevila je pak příležitostné poradenství pro klienty neziskové organizace ohledně sociálních dávek. Povětšinou formou e-mailové korespondence, příležitostně osobní konzultace. Opět by se mělo jednat o uzavření dohody, sporadickou činnost a symbolický výdělek. Pro manželku by obojí byla vítaná příležitost nabýt pocitu potřebnosti, který po ztrátě zaměstnání v důsledku nemoci postrádá. Máme však obavu, zda by se uzavřením dohody s příslibem jen symbolického ohodnocení nepřipravila o přiznané dávky (ID a příspěvek na péči), resp. aby jí nebyly zkráceny. Můžete nám, prosím poradit, zda by příležitostná "brigáda" vadila? Děkuji.
 
Josef

Vážený pane Josefe,

vždy doporučuji příjemcům III. stupně ID, pokud mají možnost pracovat, aby pracovali v rozsahu tři hodiny denně, což odpovídá asi 30 % pracovních schopností. Takže Vaše manželka může bez obav tuto drobnou práci příjmout.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnoval Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.