zneužití příspěvku na péči

Dobrý den, domnívám se, že jsem se stala svědkem zneužití příspěvku na péči mého otce. Mému otci je 90 let, trpí stařeckou demencí a vzhledem k svému zdravotnímu stavu není schopen rozhodovat o financích. Podotýkám , že není zbaven způsobilosti k právním úkonům. Byl mu přiznám příspěvek na péči v částce 8000Kč. Moje sestra, která pracuje na úřadu práce, do žádosti o příspěvek uvedla číslo svého účtu, na který byl příspěvek poukazován. Pečovala o mého otce společně se mnou. Já jsem otci zajišťovala nákupy, úklid, péči o lůžko a osobní hygienu, vaření, praní, vyřizování dokladů a ostatní běžné věci. Dojížděla jsem za ním - byly s tím spojeny i nemalé náklady. Sestra pouze zajišťovala stravu a myla nádobí. I když mezi námi byla písemná dohoda, že mi část peněz dá, přestala se mnou komunikovat, uhradila donášku obědů a ostatní peníze si ponechala pro sebe. I když jsem požádala o přezkoumání správnosti použití příspěvku na péči úřad práce, bylo mi sděleno, je vše v pořádku. Od mé sestry toto považuji za zneužití příspěvku. Prosím o Váš názor.
 
Milada Volfová

Vážená paní Volfová,

to, že byl uveden účet Vaší sestry pro příjem PnP není v rozporu se zákonem, protože příjemce může rozhodnout, kam budou peníze poskytovány. Je pravděpodobné však, že došlo ke zneužití PnP ze strany Vaší sestry. Pokud je mezi Vámi písemná dohoda o tom, že část příspěvjku bude poskytována Vám za provedené služby, taki můžete tuto věc uplatnit, ale pouze soudní cestou. Vy snadno prokážete, že jste žádnjé peníze neobdržela a můžete žalovat Vaší sestru. Vzniká tu určité nebezpečí, pokud v písemné dohodě není uvedeno, kam budou příspěvky poskytovány,. Sestra může u soudu tvrdit, že Vám peníze poukazovala hotově.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.