Zamítnutý příspěvek na péči

Dobrý den pane Kráso. Začátkem roku 2012 jsem žádala o příspěvek na péči pro maminku,během žádosti  byla hospitalizovana dva měsíce v nemocnici. Dva roky jsem upozorňovala obvodní lékařku a později i primáře v nemocnici,že mám podezření na Alzhaimera a žádám vyšetření. Žádné po dobu její hospitalizace neproběhlo,do žádosti  po hospitalizaci lékařka  uvedla, že je maminka v pořádku.  Nyní je maminka hospitalizována v Kroměříži a bylo nám sděleno, že je posuzována jako pacientka III. stupně závislosti. Je ještě možné se vrátit k původnímu šetření a  odvolat se proti rozhodnutí  lékařů a nenasazení včasné a adekvátní léčby? Děkuji Vám předem za odpovědˇ.      
 
Soukupová Alena

Vážená paní Soukupová, 

pan předseda Bc. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz, neboť jsem na NRZP ČR specialistou na zdravotnictví. Děkuji za Váš podnět. Ve svém dotaze neuvádíte jakým způsobem jste 2 roky žádala obvodní lékařku a primáře v nemocnici o vyšetření Vaší maminky na Alzheimerovu chorobu. Zda to bylo pouze ústně, či jste to nechala zaznamenat někam do její zdravotnické dokumentace. Pokud jste vyšetření požadovala pouze ústně, velmi těžko se bude bohužel cokoliv, komukoliv prokazovat.

Z Vašeho dotazu mi není příliš zřejmé kým Vám bylo sděleno, že je Vaše maminka posuzována jako pacientka III. stupně závislosti a kým je tak posuzována. Stupeň závislosti, pro účely příspěvku na péči, je posuzován výhradně na žádost klienta (nebo jeho rodiny, pokud je nesvéprávný) podanou místně příslušnému Úřadu práce. Stupeň závislosti zásadně není posuzován bez této žádosti! Stupeň závislosti se posuzuje podle míry závislosti osoby na pomoci jiné osoby. Tj. podle počtu jím zvládnutých, eventuálně nezvládnutých základních, životních potřeb z 10 hodnocených. Pro III. stupeň závislosti musí být prakticky vždy nezvládnutá jedna ze základních životních potřeb orientace, nebo mobilita. K žádosti klienta se provádí nejdříve místní šetření sociální pracovnicí v místě bydliště klienta a poté jeho zdravotní stav ještě posuzuje posudkový lékař Úřadu práce. Teprve poté je vydáno rozhodnutí o stupni závislosti žadatele. Tedy osoba nemůže být posuzována na stupeň závislosti při hospitalizaci v nemocnici. 

Vy uvádíte, že jste podala žádost počátkem roku 2012. Předpokládám, že toto řízení je již ukončeno nepříznivě s negativním posudkem. Pokud součástí tehdejšího řízení byl posudek praktické lékařky Vaší maminky a později primáře v nemocnici, že je maminka zdravotně v pořádku a netrpí Alzheimerovou chorobou a vše je uvedeno v její zdravotnické dokumentaci, dnes již těžko někdo zpětně prošetří, jak tomu tehdy doopravdy bylo. Předpokládám, že z tehdejší dokumentace nic takového asi vyplývat nebude. Oba lékaři měli samozřejmě právo léčit podle svého nejlepšího vědomí, svědomí a zkušeností. Nebyli samozřejmě povinni provést vyšetření na Vaši žádost, pokud byli přesvědčeni o tom, že takové vyšetření není třeba provést. Pokud jste tehdy nebyla s jejich přístupem spokojena, mohla jste si na ně hned stěžovat. U soukromé praktické lékařky u České lékařské komory. Na primáře jste si mohla stěžovat řediteli zdravotnického zařízení ve kterém pracuje, eventuálně zřizovateli zdr. zařízení a též České lékařské komoře. Pokud jste nic takového neučinila, v podstatě dnes nemáte k dispozici žádný doklad o tom, že jste vyšetření požadovala pro podezření na Alzheimerovu chorobu a že Vám bylo jeho provedení uvedenými lékaři odmítnuto. Navíc, pokud byla maminka v té době svéprávná a její způsobilost k právním úkonům nebyla ani omezena, neměla jste tehdy ani právo cokoliv za maminku požadovat. O svém zdravotním stavu a svém léčením si musela rozhodovat sama. Naopak lékaři neměli ani zde zákona právo na Vaši žádost jakékoliv lékařské zákroky mamince provádět.

Z Vašeho dotazu mi není zřejmé k jakému původnímu šetření byste se chtěla vrátit. Jak byste se chtěla odvolat proti rozhodnutí lékařů, proti jakému rozhodnutí a jakých lékařů. Odvolat se nelze proti rozhodnutí lékařů a nenasazení včasné léčby. Lze si na ně pouze výše uvedeným způsobem stěžovat, ale musí být bezpochyby zřejmé, že již v době, kdy měli konat a nekonali, Vaše maminka již Alzheimerovou chorobou trpěla. Vyjádřit se (ne odvolat) jde pouze k rozhodnutí posudkového lékaře, který posuzuje zdravotní stav maminky pro účely přiznání příspěvku na péči. V průběhu řízení o přiznání příspěvku na péči. A to do doby, než rozhodnutí o přiznání, či nepřiznání příspěvku nabude právní moci. Pokud ovšem již proběhly u řízení zahájeného v roce 2012 všechny odvolací lhůty, nejde již s ním nic dělat. Lze pouze zahájit na novou žádost zcela nové řízení, kde vše proběhne znovu, od počátku. Ze stížnosti na lékaře jinak ovšem neplynou pro Vás, nebo Vaši maminku žádné přímé nároky. Jde pouze o jejich sankci v případě, že nějak pochybili.

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR