Zamítnutí odvolání PnP

Dobrý den pane Krása,mám prosím na Vás opět dotaz.Již dvakrát jsem Vás žádala o radu a moc Vám chci poděkovat za Vaši ochotu a rychlost s řešením problémů nás obyčejných lidí.Jen krátce připomenu můj příběh a boj s PnP.Již 5 let se starám o paní.Její zdravotní stav se před 2 lety natolik zhoršil,že jsem požádala o zvýšení PnP z 1.stupně dne 30.1.2012.Samozřejmě následovalo zamítnutí.V zákoné době jsme podali odvolání a samozřejmě následovalo hodnocení opět 1.stupen závyslosti..Posudkový lékaři opět neuznali,že paní je již rok plně inkotinetní,necítí potřeby a je plně odkázaná na pomoc.Sama se neposadí,nepostaví a nechodí.Samozřejmě veškeré zdravotní dokumentace byly přiloženy i obv.lékař vypracoval posudek o zdr.stavu.Vše zbytečně.Tudíž i po 18 měsících a uznání stížnosti zaslané p.Žárskému,že shledal v postupu ÚP pochybení v nedodržení zák.lhůt a následnou omluvu náš boj neskončil.Opravdu v postupu a verdiktu posudkových lékařů shledávám velké nedostatky a chyby.Mimochodem upřesnuji,že všechny 3 verdikty posudkových lékařů se projednávaly na stejném místě v Brně.Zítra jdu podat v zák.lhůtě nesouhlas a samozřejmě jsem připravena podat správní žalobu.Prosím o radu zda není ještě před žalobou jiný způsob se dovolat spravedlnosti.Chtěla bych pokračovat v žádosti podané k 30.1.2012 a nepodávat novou.Pokud podám správní žalobu a bude kladně vyřízena bude se to týkat původní žádosti?Opravdu po 18 měsících se vzdávat nebudu,léčba,pomůcky je opravdu dost drahá.Děkuji moc a přeji krásný den Michaela  
 
Michaela

Dobrý den paní Michaelo, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Z postupu ve věci přehodnocení stupně příspěvku na péči jste dosud, s největší pravděpodobností, postupovali zcela správně. Jen musím zdůraznit, že žádat o zvýšení nemůžete Vy, jako asistentka zmíněné paní. V případě, že je paní svéprávná, musí žádat sama. U PnP nevzniká totiž nárok na jeho výplatu Vám, jako asistentce, ale jde výhradně za Vaší klientkou. Tj. jde o dávku určenou jí. U zhodnocení stupně závislosti není v současnosti příliš rozhodující zdravotní stav, nebo diagnóza posuzované osoby. V současnosti se posuzuje výhradně zvládnutí, či nezvládnutí 10 životních potřeb. Hraje zde roli nejen zdravotní stav, ale i přirozené sociální prostředí posuzovaného člověka, jeho životní styl, schopnosti, adaptace na hendikep, atd. Vše by mělo být posouzeno a zhodnoceno jako komplex. Pokud není některá životní potřeba posouzena jako nezvládnutá, je nutné, aby se při odvolání na ni lékař ve svém zdravotním posudku zaměřil a zhodnotil zdravotní stav a schopnosti posuzovaného člověka se zaměřením na neuznanou životní potřebu. Velmi totiž záleží na kvalitním lékařském zdůvodnění a posouzení.

Pokud již proběhlo neúspěšně i odvolání a rozhodnutí o odvolání již nabylo právní moci, nezbývá Vaší klientce již nic jiného, než podat příslušnou žalobu. Ani stížnost panu Žárskému nemohla na věci nic změnit. Pokud není rozhodnutí o odvolání doručeno, či pravomocné (tj. před nahlédnutím do spisu), je možno se stále k průběhu vyjadřovat a podávat návrhy. Vše ale musí činit klientka sama, pokud je svéprávná. Zatím, v této fázi, nedoporučuji podávat novou žádost, neboť by začala od data jejího podání běžet nová lhůta, od které by, v případě úspěchu, byla nová výše PnP vyplácena. Pokud podáte zmíněnou žalobu a ta by byla úspěšná, zvýšený příspěvek bude vyplácen od data podání žádosti. Proces totiž nebyl žalobou přerušen a týká se stejné žádosti.

Na závěr bych chtěl zdůraznit, že PnP může být použit výhradně na úhradu péče o dotčenou osobu žadatele. Nelze jej použít na nic jiného. Argumentovat tedy tím, že léčba a pomůcky jsou drahé v případě nároku na PnP vůbec nejde! Tyto náklady nelze z PnP hradit, neboť jde o dávku přísně účelovou, určenou k úhradě péče o osobu žadatele. 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR – specialista na zdravotnictví