Výše podpory od ÚP při péči o osobu blízkou

Dobrý den, z čeho se vypočítavá příspěvek nebo případně v jaké výši jsou dávky pro pečující osobu,která je nezaměstnaná a nyní začala pečovat o osobu blízkou ve 3.st.,slyšela jsem,že pokud bude zajišťovat péči 24h.denně,je jí přiznána mzda(dávka) a i doba se započítává na důchod. A má osoba pečující,pokud by brala výše zmíněný příspěvěk či mzdu nárok na celý starobní důchod osoby o kterou se stará?Osoba nemocná je nyní v přechodném bydlišti-u osoby pečující, ale v trvalém bydlišti má závazky v podobě plateb spojených s trvalým bydlištěm a také jeho manželka pobírá důchod a mají SJM a výdaje jsou na hranici jejích finančních možností?Kdo případně rozhoduje, kolik má z důchodu nárok osoba pečující? Děkuji a s přáním příjemného dne Renata
 
Renata

Vážená paní Renato,

situace je zcela jiná než popisujete. Příspěvek na péči je příjmem osoby, která potřebuje péči. tato osoba si nakupuje potřebnou péči, a to i například u osob blízkých. Je na dohodě pečující osoby a osoby pobírající péči, kolik ze svého příspěvku zaplatí pečující osobě. Zpravidla je to však celá výše příspěvku. Péče o osobu blízkou je započítávána jako odpracovaná doba do nároku na starobní důchod a výše příspěvku na péči je brána jako příjem pečující osoby pro výpočet starobního důchodu. V žádnémk případě však nemá pečující osoba nárok na starobní či invalidní důchod osoby, o kterou pečuje. Důchod slouží k obživě a zajištění nezbytných potřeb osoby, o kterou je pečováno. Pečující osoba si může i mimo poskytovanou péči vydělávat i jiným způsobem.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.