Výplata příspěvku na péči

Dobrý den pane Krás mám dotaz, týkající se vyplácení příypěvku na péči složenkou zmocněnci. V našem zařízení máme na pobytových odlehčovacích službách klientku, které náleží PnP III. stupně. Příspěvek je ale vyplácen jejímu synovi Českou poštu, neboť prý vlastní průkaz zmocněnce. Nevím jestli je toto možné když´příslušný úřad práce nevydal rozhodnutí o zvláštním příjemci tohoto příspěvku. Pokud ale příspěvek může ČP vyplácet, tak se potom zvláštní příjemci dávek mohou zrušit Na poště mi bylo sděleno, že mohou takto vyplácet všechno. Prosím, zda k tomu víte něco bližšího, ale moc se mi to nelíbí, protože potom mohou být peníze využity úplně k jinému účelu než k jakému jsou určeny. Děkuju za odpověď   A. Poláková  
 
Poláková

Vážená paní Poláková,

problém je trochu jinde. Pošta má institut zvláštního příjemce, který umožňuje, zpravidla jednoho z manželů zmocnit k přebírání pošty, a to včetně finančních transakcí. V tomto případě však by syn neměl brát příspěvek na péči, pokud paní není zbavena svéprávnosti.

Doporučuji Vám se obrátit na ÚP a upozornit je na tuto skutečnost. Vaše klientka nemá zřejmě vlastní účet, tudíž ÚP posílá PnP do jejích rukou, potud ÚP plní zákonnou povinnost, ale syn z titulu zmocnění pro poštovní zásilky přebírá i PnP. Měl by ho však odevzdat svojí matce, což pravděpodobně nedělá. Proto ÚP by mohl změnit doručovací adresu, která by byla na její jméno, ale na adresu Vašeho zařízení. Syn samozřejmě takto pobírá peníze neoprávněně.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamy na mém webu. Děkuji.