vrácení dph u vozu pořízeného z příspěvku

Dobrý den pane Krása, opět se po čase vracím s dotazem. pořízení vozu i vrácení dph dopadlo dobře. Jen čekám zda mi ještě LPK uznají žádost na pořízení zvláštní pomůcky - výsuvné sedačky do automobilu. Už to trvá cca tři měsíce a znovuzahájení mi stále nepřišlo,nicméně jsou prázdniny.... Pokud bych vás mohla ale požádat o radu z jiného úhlu. Vůz stál 360 tis. CZK. 200 tis. bylo financováno z příspěvku, který obdržela moje maminka jako žadatelka o příspěvek. 160 tis. CZk jsem uhradila já ze svých fin.prostředků Požádala jsem o vrácení daně, toto mi bylo poskytnuto plně v pož.výši 21% uvedené ve faktuře z autosalonu. Můj dotaz zní - mohu si vrácení daně vzhledem k tomu, že jsem vůz financovala z pohledu doplatku, ponechat celý nebo aspoň v poměrné výši? Nebo jej musím celý převést mamince na účet? V zákoně je uvedeno,že nárok na vrácení daně mají osoby ZTP při pořízení vozu s příspěvkem. Tzn. že maminka byla žadatelkou a musí tedy být i příjmcem, pokud dobře rozumím. Ale pokud jsem doplácela značnou fin. částku ze svých peněz, tzn.nikoli z peněz maminky není možné aspoň ono procentuelní dělení (když tedy budu absolutně abstrahovat od toho, že jsem finance své maminky vůbec nezatížila,neboť veškeré fin. z její strany se stricto senso omezilo na oněch 200 tis.,kterými přispěl stát)? Sama jsem hradila i pojištění vozu, dálniční známku a nadále budu platit veškeré servisy, opravy atd. ze svých peněz, abych maminčiny fin. nezatěžovala. Upozorňuj na to, že jsem opatrovník a mám svěřenou péči o finance a podávám zprávu soudu. Děkuji za odpověď. Marie PS. budu mít ještě další dotaz
 
Marie Chalupová

Vážená paní Chalupová,

vrácené DPH patří samozřejmě Vaší matce, ale je to tak, že když si to v rodině uspořádáte jinak, nikdo to nebude zkoumat. Váš druhý dotaz jsem dal právníkovi NRZP ČR. Odpověď Vám příjde později.


Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji. 

S pozdravem Václav Krása