ukončení PP a péče o maminku

Dobrý den, mám PP na dobu neurčitou a v současné době čerpám řádnou dovolenou - jsem učitelka. Do zaměstnání nastupuji na konci srpna. Žiji ve společné domácnosti s nemocnou maminkou (+ se sestrou a její rodinou). Maminka je vdova, má 66 let. Několik let je onkologický pacient, prodělala chemoterapie. Doposud vše zvládala sama, naše pomoc je samozřejmostí. Od neděle je hospitalizována v nemocnici (spadla na toaletě, neměla sílu vstát, během týdne se u ní začaly projevovat negativní příznaky léků - zmatenost, vymýšlení během komunikace, velká spavost...). Nevím, kdy bude propuštěna a jak se bude nadále vyvíjet její zdravotní stav. Zatím nemá vyřízené žádné příspěvky, ani opatrovníka. Po tomto zhoršení stavu však vážně uvažuji o ukončení pracovního poměru dohodou a následném vyřizování péče o maminku. Je to však dlouhodobý proces, kdy nevím, do jakého stupně bude zařazena, co rozhodne revizní lékař apod. Já osobně bych asi musela být v evidenci ÚP. Samozřejmě zjišťuji i služby sociálních zařízení (nejblíže máme charitu, existuje i domácí hospicová péče přes jiné organizace). Proto tímto žádám o radu při rozhodování. Některé formuláře už mám z úřadů přinesené doma, zatím není nic vyplněné. Děkuji za pomoc. M. Josefíková
 
M. Josefíková

Vážená paní Josefíková,

dnes existuje institut tzv. dlouhodobého ošetřovného. Je to úprava zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, která je platná od 1. 6. 2018. Podrobnosti o dlouhodobém ošetřovném najdete v hlavě VII., díl 1, §41a a další. Tento zákon umožňuje, aby osoba blízká mohla po určitý čas, v případě, že v rodině dojde k náhlé potřebě péče, být doma a pobírat dávky nemocenského pojištění, a to až 90 dní. Domnívám se, že právě Vaše situace odpovídá úpravě zákona, který kodifikuje dlouhodobé ošetřovné. Je potřeba, abyste se dostavila na Úřad práce a vzala si s sebou zdravotní zprávu ošetřujícího lékaře Vaší maminky, kde musí být formulace, že onemocnění je takového charakteru, že Vaše maminka potřebuje péči druhé osoby. Současně musíte požádat svého zaměstnavatele, zda Vám dá neplacené volno na oněch 90 dní. Většina zaměstnavatelů nedělá v takovýchto případech, kdy rodina řeší akutní problém s nemocí jednoho z členů, problémy. Úřad práce, pokud přodložíte tyto dokumenty, by měl rozhodnout rychle, abyste mohla zajistit péči pro Vaši maminku. Současně je potřeba, aby Vaše maminka požádala o stanovení míry závislosti. To znamená o příspěvek na péči. Žádost se opět podává na Úřad práce.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.