soc. dávka pro bezmocnost

Jsme tři sourozenci, jedné sestře /Jana/ byla diagnostikována alzheimrova choroba, ale není zbavena svépravnosti.Druhá sestra /Věra/s ní zařizovala na ÚP příspěvek na bezmocnost říjen 2017.Do současné sestra Jana ani já jsme nedostali žádné rozhodnutí. Druhá sestra Věra, která vše zařizovala stále trvdila že zatím Rozhodnutí nepřišlo. Protože mě to přišlo divné, tak jsem se sestrou Janou došel na ÚP a zde jsme zjistili, že již rozhodnutí bylo v květnu 2018 3st.Sestra Věra v květnu ihned od obvodní lékařky předala lékařskou zprávu o nemoci a ihned změnila čislo účtu na sebe a celkem ji tak již bylo vyplaceno přes 100 tis.Kč. Domnívám se že ze strany sestry Věry došlo k podvodu a chci se zeptat zda ze strany UP nedošlo k pochybení, když mu stačila pouze zpráva obvodní lékařky / ne vyjádření odborného lékaře / k tomu, aby povolila změnu účtu. Na ÚP jsme bezprodleně provedli změnu ve prospěch Jany a na ÚP nám rekli, že nic víc s tím nemohou dělat. Děkuji předem za odpověď. Roman
 
Roman

Vážený pane Romane,

především příspěvek na péči je vyplácen té osobě, které je přiznán. To znamená, že Vaše sestra Jana musela písemně určit osobu, která bude hlavní pečující osobou a také musí ona dát souhlas s tím, na který účet má být příspěvek vyplácen. Je nutné, abyste požádali ÚP, aby Vám dokumentoval tyto věci. Je také nezbytné, abyste celou věc oznámili na policii, protože to je podvod a škoda je většího rozsahu. Pokud to takto nebudete řešit, tak porušujete zákon. 


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.