snížení příspěvku na péči v odvolání

Dobrý den,mám na vás dotaz ohledně snížení příspěvku na péči.V květnu 2017 byl mamince nar.1949,která má CHOPN 4.stupeň respirační selhání hypoxémické a má od 4/2017 DDOT,chronické srdeční selhání,těžkou plicní HT a středně těžkou dysfunkci LK přiznán 2.stupeň příspěvku na péči.V řádném termínu jsme podali odvolání,aby byl mamince příspěvek zvýšen na 3.stupeň.Maminka je zcela odkázaná na pomoc jiných,sama se nedostane nakoupit,nic vyřídit na úřady,nezvládá sama hygienu,neuvaří si a ani se nemůže věnovat žádným činnostem mimo svůj byt.Byla vlastně díky svému zdravotnímu stavu odsouzená k doživotnímu domácímu vězení.Bydlí společně se svojí dcerou,která se o ni stará a vše potřebné za ni vyřizuje,ale bohužel v Českých Budějovicích byl stupeň péče snížen na 1.stupeň.Jak máme postupovat dále,přece není možné,aby člověk ,který je omezený ve všech funkcích měl jen 1.stupeň péče stejně jako lidé,kteří se normálně pohybují a zvládnou vše kolem sebe.S pozdravem Novotná
 
Magda Novotná

Vážená paní Novotná,

je nezbytné, aby Vaše maminka podala ve lhůtě 60 dní správní žalobu proti rozhodnutí o zamítnutí jejího odvolání ve věci PnP. Odvolání se podává na Krajský soud a neplatí se žádné poplatky ani maminku nemusí zastupovat advokát. Do odvolání napiště větu, že posudkový orgán pochybil v tom, že nevzal v úvahu všechny okolnosti zdravotního stavu žalovatelky. Přiložte kopii rozhodnutí. Připravte se také na to, že Správní soud může trvat poměrně dlouho a žaloba nemá odkladný účinek.

Vážená paní Novotná, tak jak popisujete skutečnosti zdraví Vaší maminky, se domnívám, že to je prostě drzost takto snížit PnP na I. stupeň. proto bych doporučil, pokud budete mít zájem, tento případ medializovat. Pokud byste se proto rozhodli, tak mi napiště na adresu v.krasa@nrzp.cz, zda s tím souhlasíte, dále potřebuji kopii zamítavého rozhodnutí a telefonické a emailové spojení na Vaši matku. Ještě Vás upozorňuji, že pokud dcera, která se stará o maminku, je trvale doma, je hlavní pečující osobou, se musí okamžitě přihlásit na ÚP jako uchazečka o zaměstnání, protože u PnP v I. stupni již není pečující osoba sociálně a zdravotně pojištěna. To znamená, že by ji vznikal dluh na zdravotním pojištění.


S pozdravem Václav Krása


Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji