Snížení příspěvku na péči

Vážený pane Kráso, mám dceru, které je 25 let. je po nezaviněné autonehodě. Má poškozenou míchu a obratel C5. Je kvadruplegik, nezvládá otočit se na posteli, musí se polohovat každé 3 hod. Když ji posadíme na vozík je schopná jen pomalé jízdy po absolutní rovině. Potřebuje 24 hod. péči. Manželka je od nehody doma a pečuje o ni. Je to nesmírně náročná a vysilující činnost. Dceru ještě vozíme na dálkové studium na MUP v Praze. O přestávkách ji musíme položit v kabinetě, aby mohla odpočívat, ale škola ji baví. Dnes dcera obdržela vyrozumění o snížení příspěvku z 12000 na 8000. Pravděpodobně z důvodu dobré orientace v prostoru, která ji však nijak nepomůže aby se o sebe dokázala nějak více postarat. Nedošlo u ní také k žádnému zlepšení zdravotního stavu. Má smysl se proti tomuto rozhodnutí odvolávat, když byl zákon tak chytře změněn? Je zde nějaká šance na úspěch? Děkuji, Leoš Veselý
 
leoš veselý

Vážený pane Veselý,

samozřejmě, že má smysl se odvolávat za vyšší příspěvek. Doporučuji Vám se odvolat hned a věřte, že Vám budu maximálně nápomocen, v tom, aby se tato věc změnila.

Vážený pane Veselý, velmi bych přivítal, kdybyste byl ochotný k této věci jít do TV Nova. Televize dělá k posuzování větší reportáž o lidech, kteří se vlivem špatného posouzení dostali do složité situace. Pokud byste s tím souhlasil, napiště mi prosím na adresu v.krasa@nrzp.cz Vaše spojení na Vás, nebo mi zavolejte na telefon 266 753 421.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.