S-karta

Dobrý den, prosím o informaci k zavedení S-karty. Moje matka pobírá příspěvek na péči. Bylo jí 85let a vůbec neví co S-karta znamená a otevření platebního účtu je pro ni absolutně nepředstavitelné. Představa že bude chodit k bankomatu je absolutně nereálná. Je nějaká možnost S-kartu u těchto starých lidí, kteří  těmto systémům  nerozumí odmítnout? Tyto šílenosti jsou pro staré lidi opravdu za trest. Děkuji za odpověď  
 
Karel

Vážený pane Karle,

MPSV ČR zatím tvrdí, když osoba nepřevezme sKartu, takže jí nebudou vypláceny dávky. Ve Vašem případě PnP s tím, že dávky budou deponovány na zvláštnímn účtě a jakmile občan převezme sKartu, tak bude moci teprve s penězi nakládat (výběr bankomatu, převod na svůj jiný účet a další). Tato věc všek však není v zákoně napsaná. V zákoně č. 329/2011 Sb., a v dalších je pouze vždy napsáno, že dávky jsou vypláceny prostřednictvím Karty sociálních systémů. Tudíž já jsem přesvědčen o tom, že když opbčan odmítne sKartu a bude mu pozastavena platba dávky, může se úspěšně soudit a část si vysoudit zpět. Je to však na dlouhé lokte, s výsledkem nejistým. Proto vždy radím, ať si občané kartu převezmou, i když vím, že je to nesmysl. Záleží na vašem rozhodnutí. Může Vás také Vaše matka pověřit plnou mocí, ale před notářem ověřenou, že můžete nakládat s pěnězi na sKartě. Já jsem už rozhodnut, že kartu odmítnu, budu se se státem soudit. Tímto Vás ale k tomuto kroku nenutím.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.