RE: mají nárok na hlášení i osobních návštěv

P { margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); }P.western { font-family: "Liberation Serif","Times New Roman",serif; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: "Droid Sans Fallback"; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: "FreeSans"; font-size: 12pt; }A:link { color: rgb(0, 0, 128); text-decoration: underline; }Dobrý den pane Kráso, předem moc děkuji za rychlou odpověď. Potěšilo mě, že máme stejný názor a úřad nemá nárok na vyžadování hlášení osobních návštěv, ale dovětek, že vlastně musíme být na zazvonění k dispozici, to bohužel v podstatě popírá. Na jediné na co jsem se při kontrole odvážila zeptat bylo, kdy u nás zvonily, abych dle diáře zjistila kde jsme případně byli, odpověděly,  že to nesmí říct. Kvůli péči o manžela jsem prakticky izolovaná v domácnosti, a tak se máloco dozvím. Nyní však manžel mojí známé mluvil s kamarádem, který pečuje o maminku s jiným postižením, ale se stejným stupněm závislosti a prošel si již asi před rokem téměř shodnou situaci jako já. Jedinný rozdíl byl v tom, že jemu z úřadu napsali dopis, že nebyli opakovaně k zastižení a pokud nepodají vysvětlení, tak jim pozastaví příspěvek PnP. Pán zašel na úřad, aby se dozvěděl kdy u nich byli, a proč nenechali lístek ve schránce nebo nezavolali, když vyžadují všude uvádět telefon. Tam se od vedoucího příslušného odboru dozvěděl, že psát ani volat nesmí, protože je to namátková kontrola a vyžadují písemné vyjádření na jejich úřední výzvu. Asi po měsíci úřednice přišli na kontrolu a scénář byl zcela stejný jako u nás, včetně výzvy o hlášení o opuštění domácnosti na víc jak týden. Tedy nezákonná, ale zřejmě běžná praxe. Bohužel ani on nechce čeřit vodu, protože hranice mezi 3 a 4 stupněm je velmi tenká a úředníci se snaží přehodnocovat tz.snižovat PnP. Tak se prosím nezlobte, že Vám kopie listin nepošlu, ale neměla bych odvahu zajít na úřad pro opis. Snad jen ještě informaci pro příště. Musí nám úřednice na vyžádání poskytnout kopii zápisu při námátkové kontrole, tz. u nás doma? Kopii by bylo případně možné pořídit i na naší domácí tiskárně. Budiž toto psaní ponaučením pro ostatní, kteří již budou na tuto situaci připraveni a budou vědět, jak se mají zachovat. Pane Kráso, ještě jednou Vám moc děkuji za rady, a omlouvám se, že nejsem dost statečná. Děkuji za Vaši práci a přeji Vám, Vašim blízkým i celému kolektivu hodně zdraví, štěstí a úspěchu. Z.
 
Z.

Vážená paní Z.,

je to těžké, když mi nepošlete kopie dokumentů. Úřad je povinen při jakékoliv kontrole provést zápis a samozřejmě má zápis dostat kontrolovaná osoba, či domácnost. Už proto, aby mohla reagovat. Je povinností úřadu, aby oznámil, kdy byli jeho pracovníci na kontrole, ale nebyli jste doma. To je pak na Vás, abyste pouze uvedli, kde jste byli.  Zákon však nijakým způsobem neomezuje možnost návštěv, dovolených a podobně. Řada příjemců příspěvku na péči studuje nebo pracuje a ti nejsou doma zpravidla mimo večerní hodiny vůbec. Tudíž jakékoliv omezování pobytu mimo byt či dům je šikana. Bohužel nemohu nic dělat,m dokud nemám písemné dokumenty, abych se obrátil na generální ředitelku Úřadu práce. Proto Vás prosím, abyste se nebála a nechala si udělat kopie a poslala mi je oskenované emailem. Nikde se neobjeví Vaše jméno, citlivé údaje budou na dokumentech začerněny.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.