Průkaz ZTP/P a náhradní doba pojištění

Dobrý Den, zjistil jsem, že mi v červenci končí průkaz ztp/p kdy mám  požádat o vydání nového, abych nezůstal bez průkazu? Jak dlouho přibližně trvá řízení o průkazu ztp/p a všech náležitostí s tím spojených včetně příspěvku na péči a mobilitu? Další dotaz zní, pokud o mě pečuje přítelkyně která nikdy nepracovala, pouze studovala započítává se jí péče o osobu blízkou pro výpočet důchodu? Nezůstane poté bez důchodu případně jen s velmi nízkým důchodem? Jaký výměr se jí vypočítává?  Mám 3.stupeň PnP. S pozdravem Aleš Hanák
 
Aleš Hanák

Vážený pane Hanáku,

o prodloužení průkazu ZTP/P byste si měl požádat okamžitě. prodloužení průkazu nemá přímou souvislost s tím, že pobíráte PnP. Pokud pobíráte III. stupeň PnP tak je osoba pečující zdravotně i sociálně pojištěna. To znamená, že péče je jí počítána do odpracovaných let. Důchod se stanoví podle výše PnP pečující osoby a všeobecného vyměřovacího základu. Důchod pro pečující osobu je nižší než průměrný důchod.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.