Prosím o radu

Dobrý večer pane Krása, nejprve přijměte opožděně přání krásných svátku a do Nového roku hodně zdraví a štěstí. Mám postiženou dospělou dceru, a budu se rozvádět. Chci se zeptat pokud zůstanu sama, jestli mám nárok na nějaký příspěvek, třeba na bydlení a jestli bude muset platit její otec nějaké výživné nebo něco takového. Dcera potřebuje 24h péči. Děkuji K.
 
Kate?ina Kopecká

Vážená paní Kopecká,

pokud Vaše dcera pobírá invalidní důchod a nestuduje, tak nemá nárok na výživné od otce. Pokud má malý příjem, může požádat na ÚP o příspěvek na bydlení. Vaše dcera pravděpodobně pobírá příspěvek na péči ve vyšším stupni a tak pokud budete Vy nahlášena na ÚP jako hlavní pečující osoba, budete zdravotně pojištěna, péče Vám bude počítána do náhradní doby pro účely starobního důchodu a příspěvek na péči můžete využít k Vaší obživě.


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.