příspěvek na péči u dia dětí

Vážený pane Krása,   již v minulosti jsem se Vás dotazovala na novelu zákona u příspěvku na péči, kde nebyly zařazeny Dia děti. Chci se zeptat, nevíte zda novela již vyšla v platnosti, nebo pravděpodobnou dobu schvalování. Mám na MPSV pobočka Ostrava odvolání, ohledně zamítnutí. Má dcera měla III. stupeň, avšak pracovnice Městského úřadu, hodnotila dceru jako tělesně postiženou a tento příspěvek zamítla.   děkuji. Dana
 
Dana

Vážená paní Dano,

vzhledem k nepřítomnosti pana předsedy Václava Krásy jsem obdržela Váš dotaz k vyřízení a sděluji následující.

Novela zák. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, by měla nabýt účinnosti 1.7.2009. V připravované novele je v současné době mnoho věcných aspektů, o kterých se ještě jedná a určité neshody by mohly pozdržet datum účinnosti očekávané novely. V připravované novele nebudou obsaženy změny týkající se vyhlášky č. 505/2006 Sb., přílohy. č.1., ve smyslu výčtu úkonů péče o vlastní osobu a úkonů soběstačnosti. Tato kritéria byla vybrána, utvářena pro potřeby hodnocení míry závislosti na jiné fyzické osobě dětí a dospělých s tělesným, smyslovým, mentálním, kombinovaným postižením atd. Jak sama uvádíte, míra závislosti Vaší dcery byla hodnocena v souladu s touto hodnotící škálou ( prováděcí vyhlášky č. 505/2006 Sb.a příl. č.1. ). Domníváme se, že onemocnění diabetes mellitus nepatřil k primárním zamýšleným zdravotním indikacím určeným pro hodnocení vzhledem k míře závislosti.

Ve Vaší situaci si můžete požádat o rodičovský příspěvek pro dítě dlouhodobě zdravotně postižené, nebo dítě dlouhodobě těžce zdravotně postižené do 10.let. Pokud bude Vaše dcera posouzena jako dítě dlouhodobě zdravotně postižené, nebo jako dítě dlouhodobě těžce zdravotně postižené a splníte zákonné podmínky tj. řádné, celodenní, každodenní péče atd. stanovené zák. č. 117/ 1995 Sb. § 30, (v současné úpravě), může Vám být vyplácen rodičovský příspěvek. Finanční výše rodičovského příspěvku Vám bude vypočítána v souvislosti s věkem Vaší dcery, který neuvádíte. Pokud Vám bude vyplácen výše specifikovaný rodičovský příspěvek a nemáte žádný,  pracovní poměr a „pouze“ pečujete o svou dceru, je nutné si každý měsíc hradit sociální pojištění. Po 4. roce věku dítěte nemáte v souvislosti s péčí a pobíráním rodičovského příspěvku státem hrazeno sociální pojištění (pokud Vám není hrazeno z jiných důvodů).

S pozdravem.

Mgr. Monika Heczková

poradce NRZP ČR

tel: 266 753 427