příspěvek na péči pro osobu pečující

Dobrý den, má neteř pečuje celodenně o mou matku. Je vedena na Úřadu práce. Existuje nějaká dávku pro tuto osobu? Příspěvek na péči, či příspěvek na pohonné hmoty? Můžete mi poradit. Někde jsem četla, že je to možné... Příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu dle § 80 – § 85 zákona č. 100/1988 Sb., zákon o sociálním zabezpečení,ve znění pozdějších předpisů. Děkuji za odpověď.
 
eva bitalová

Vážená paní Bitalová,

Vaše maminka by si měla na ÚP podat žádost o přiznání příspěvku na péči. Formulář žádosti najdete na www.mpsv.cz. Pokud bude Vaší matce příspěvek přiznán, tak z tohoto příspěvku by měla platit za služby. Pokud Vaše neteř bude určena na ÚP jako hlavní pečující osoba a Vaší matce bude přiznán příspěvek na péči ve II. a vyšším stupni, bude Vaše neteřž zdravotně i sociálně pojištěna a péče ji bude počítána jako odpracovaná doba nároku na starobní důchod. Pokud je Vaše matka málo pohyblivá, mohla by ještě požádat o příspěvek na mobilitu, a to také na ÚP.

S pozdravem Václav Krása

 

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.