Příspěvek na péči o osoby blízké

Dobrý den, jestli to chápu správně, tak ikdyž se o staré (86 a81) rodiče, matka ZTP+ příspěvek 800, otec po mozkové mrtvici - žádost od průkaz ZTP + příspěvek v řízení od ledna 2013 já (55let) nebo bratr (51) celodenně staráme, je nárok pouze na  příspěvky, které pobírají  rodiče, tedy každý zvlášť jemu přiznanou částku? Pečující osoba sama o sobě žádnou finanční podporu nepobírá, ani když nechodí do zaměstnání? V současné době jsem hlavní pečující osobou nahlášena já jako dcera ( jsem bez práce), bratr jen když je potřeba někam zavézt, protože já ŘP ani auto nevlastním. Nyní je bratr  v evidenci na ÚP, od března již bez jakékoli finanční podpory. V případě, že se mu nepodaří sehnat práci do doby, než ho úřad práce vyřadí z evidence, mělo by pro něj nějaký význam, kdyby hlavní pečující osobou o rodiče byl on?  Chápu  správně, že potom by za něj sociální i zdravotní pojištění  nadále platil stát i po vyřazení z evidence na ÚP a doba péče o rodiče by se mu započetla do potřebné délky odpracovaných let pro nárok na eventuelní starobní důchod?  Já sama mám OZZ, pobírám vdovský důchod, takže zkvůli zdravotnímu a sociálnímu pojištění  péči o rodiče vlastně na sebe psanou mít nepotřebuji. Omlouvám se za osbáhlost dotazu, ale chci se ujistit, že jsem příslušné předpisy pochopila správně, abychom třeba zbytečně nepřehlašovali hlavní pečující osobu o rodiče. Bydlime všichni společně v domku. Za odpověď moc děkuji.  
 
Dana

Vážená paní Dano,

pokud Vaši rodiče pobírají pouze I. stupeň PnP tak je to špatné. Péče je počítána do odpracované doby až od II. stupně PnP. Až od tohoto stupně platí stát za pečující osoby zdravotní pojištění. Doporučuji proto, abyste ihned požádali o vyšší stupeň Pnp. Měli byste být oba v evidenci ÚP, protože potom jste zdravotně pojištěni. Vzhledem k tomu, že Vám je již 55 let, počítají se Vám do odpracované doby tři roky v evidenci ÚP. Váš bratr je mladší a jemu se počítá do odpracované doby pouze jeden rok evidence na ÚP. Z tohoto pohledu by bylo pro všechny výhodnější, kdyby onou hlavní pečující osobou byl Váš bratr, pokud si nenajde zaměstnání.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.