Příspěvek na péči-Diabetes Mellitus I -4 leté dítě

Vážený pane Kráso, 4 letý syn má DMI od od dvou let, před rokem a půl byla i po odvolání zamítnuta naše žádost o PNP, s tím, že syn nepotřebuje pomoc třetí osoby v péči o svou osobu :-). Nyní jsem v této diskuzi zjistila, že při žádosti o PNP,došlo při posuzování dětí s DMI ke změnám, a to od 1.1.2009. Mohu vás požádat o odpověď, o jaké změny jde, popř.odkaz na znění zákona a má takto staré dítě OPRAVDU nárok na PNP, alespoň na I.stupeň? Ráda bych o PNP opět zabojovala, ale nevím, za mám sílu opakovaně poslouchat, že dítě, které by bez pomoci dospělých nemuselo přežít 24 hodin, je vlastně zdravé... Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů a pohody. S pozdravem Kacvinská
 
Kacvinská

Vážená paní Kacvinská,

vzhledem k nepřítomnosti pana předsedy Václava Krásy jsem převzala Váš dotaz k vyřízení a sděluji následující.

Nárok na příspěvek v při chorobách kterou trpí  váš syn a dalších podobných onemocněních se  vedl  velký boj s ministerstvem a parlamentem,neboť v zákoně č.l08/06 věc řešícím byla díra. Tyto nemoci zde nebyly zohledňovány.

Nyní se s celkem dost význačným úspěchem žádá s tím, že dětem je přiznávám alespoň I stupeň závislosti na péči, neboť je uznáváno, že matky těchto dědiček péči potřebují. Současně je.li dítěti uznán statut těžce zdravotně postiženého, či dlouhodobě těžce zdravotně postiženého prodlužuje se rodičovská dovolená do 7 příp- do 1o let.

Jsem toho názoru, že by jste o příspěvek měla požádat a argumentovat úkony, které dítě vyžaduje. myslím, že 5 by jich ve znění § 8 zák.č.108/06 bylo.

Pro vaši informaci uvádím, že na web.stránkách  NRZP ČR je velice podrobný přehled  , kdy je na příspěvek nárok.

Tolik v odpověď  a jsem s pozdravem.

JUDr. Věra Dreslerová

poradce NRZP ČR

tel: 266 753 422