příspěvek na péči

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Mám otce, který už více jak rok není schopný se o sebe sám postarat. Předtím sám jezdil ještě vlakem a autobusem a zařizoval vše potřebné k životu sám. Pak došlo během krátké doby k tomu, že strašně "sešel", špatně a pomalu chápe, špatně chodí jen s pomocí francouzských holí a hole, ted mu bylo doporučené chodítko. Má mnoho nemocí mezi nimi např. cukrovku, poruchu stability, středně těžkou demenci, je po infarktu, mozkové cévní příhodě apod. Před rokem mu přiznali I. stupeň příspěvku na péči, odvolali jsme se jednou a to též zamítli, odvolali jsme se podruhé až do Prahy a po nekonečně dlouhé době přišlo, že to též zamítají. Zůstal mu tedy jen ten I. stupeň. Protože otec opravdu není schopný být doma sám a cokoliv si sám uvařit, obléct a zařídit nedokáže se ani sám umýt apod., tak mi jeho praktická lékařka poradila, ať požádám znovu o zvýšení na II. stupeň. V květnu 2012 jsem tedy podala novou žádost na úřadu práce a do dnešního dne se vůbec nic nestalo. Nejdřív mi řekii, že musíme čekat kvůli tomu odvolání z Prahy než nabyde právní moci, čekali jsme, nic se nedělo, tak jsem jim zavolala s dotazem, kdy už konečně se bude jeho žádost projednávat. Řekli mi, že až pojedou okolo, tak se staví, opět se víc jak měsíc nic nedělo. Pak byly dovolené, nakonec jsem se dozvěděla, že otce přeřadili k jiné pracovnici řadu, ta se konečně ozvala a přijela domů. Všechno sepsala a řekla, že se ozve.Od té doby uplynul skoro měsíc a zase se nic neděje.  Nutno podotknout, že celou tu dobu jsem s otcem doma a nemám žádný příjem! Jsem vedená na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Nemám z čeho žít (jsem rozvedená již dlouho), když jsem se ptala na úřadě, tak mi řekli, že když bydlíme společně, tak nám stačí jeho penze. Na příspěvek na bydlení kvůli pár stovkám prý také nedosáhneme. Přitom otec dá měsíčně značnou částku za léky a složenky, půjčky, topení, elektřinu apod. Proto Vám píši a prosím Vás o radu co mám dál dělat? Čekat až se mi sami ozvou? Znovu jim zavolat a zeptat se? Když to půjde tímhle tempem, tak mu ten příspěvek možná přiznají až někdy příští rok, pokud ho znovu nezamítnou! Z čeho má člověk žít? Copak ho mohu nechat doma jen tak a jít si hledat práci?
 
Ji?ina

Vážená paní Jiřino,

především Vám doporučuji Vám, abyste opět kontaktovala ÚP a snažila se Vaši věc urychlit. Současně Vám doporučuji, abyste napsala panu ministrovi J. Drábkovi, MPSV ČR, Na Poříčním právu 1/376, 128 02 Praha 2 a vylíčila mů svůj příběh. Zároveň je třeba tam uvést jméno, adresu, rodné číslo, aby bylo možné Vaši žádost dohledat. Pokud by se ani tak do měsíce nic nedělo, tak mi prosím napiště na můj email v.krasa@nrzp.cz Vaše jméno, adresu a telefonní číslo a celý Váš příběh a pokusili bychom se tuto věc medializovat.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.