příspěvek na péči

Dobrý dem, prosím Vás mám dotaz. Švagr se stará o manželku (mou sestru).Ta má 4 stupeň příspěvku na péči. Vzhledem k tomu ,že švagr byl hospitalizován v nemocnici( nádor na hlasivkách)a ještě dochází na ozařování byla jeho manželka umístěna do LDN. Její dcera jí každý měsíc bere 2x na pátek sobotu a neděli domů kde má sestra trvalé bydliště. Jak to je v tomto případě s nárokem na příspěvek na péči. Neteř nahlásila na OSSZ pobyt matky v LDN a příspěvek jí byl zastaven. Děkuji předem za informaci. Přeji hezký den a zdravím Helena
 
Helena

Vážená paní Heleno,

je to tak, že když byla odvezena Vaše sestra do LDN a její dcera si ji pravidelně na 3 dny v týdnu bere domů, tak jste asi neměli hlásit její pobyt ve zdravotnickém zařízení, protože ona tam není trvale. Obávám se však, že zákon o sociálních slkužbách nemá ustanovení o částečné výplatě PnP, pokud pečující osoba po určitou dobu pečuje o závislou sobu mimo zdravotnické zařízení. 

Ten problém je v tom, že PnP se nevyplácí LDN, ale je jeho výplata pozastavena. Kdyby Vaše sestra byla například v domově pro seniory, tak se její PnP vyplácí a ona by měla nárok na vrácení určité částky příspěvku na péči právě za ty dny, kdy si ji dcera bere domů, ale tohle není Váš případ.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.